Opštinama pola milijarde dinara za rešavanje ekoloških problema

Srbija

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije opredelilo je približno 500 miliona dinara iz budžetskih sredstava za pomoć lokalnim samoupravama u rešavanju pitanja sanacije nesanitarnih deponija i prečišćavanja otpadnih voda.

Foto: Milisav Pajević

Pomenuta sredstva namenjena su opštinama koje su se odazvale na javni poziv Ministarstva i ispunjavaju neophodne uslove.

Opredeljenim sredstvima biće obezbeđena izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom infrastrukturom, kao i izrada projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih (opštinskih) deponija – smetlišta.

Jedan od prioritetnih ciljeva resornog ministarstva jeste rešavanje problema u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanje otpadnih voda.

Za njihovo sistemsko i trajno rešavanje neophodno je jačanje finansijskih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava, u čijem delokrugu rada je realizacija ovih zadataka na nivou lokalnih zajednica.

Sredstva koja su ovom prilikom opredeljena predstavljaju značajnu pomoć lokalnim samoupravama, jer je priprema projekata i projektnotehničke dokumentacije preduslov realizacije neophodnih infrastrukturnih radova i postizanja konkretnih rešenja ekoloških problema.

Ona su samo deo procesa koje Ministarstvo realizuje u cilju osnaživanja lokalnih samouprava za rešavanje svih ključnih pitanja u zaštiti životne sredine, dodaje se u saopštenju.

Milisav Pajević

branding-content