Opština Ada dobija postrojenja za preradu otpada i biomase

Srbija | Upravljanje otpadom

Opština Ada dobija postrojenja za preradu otpada i biomaseOpština Ada će do kraja godine dobiti postrojenje za preradu otpada i biomase, a iz kojih će se proizvoditi električna energija i biogas. Naime, juče je u opštini Ada potpisan sporazum o izgradnji postrojenja za preradu otpada i biomase između predsednika opštine Ada gospodina Zoltana Bilickog i direktora kompanije „BPP Biogas” iz Bačkog Petrovca, filijale združene grupe iz Slovačke u Srbiji, gospodina Ivana Palenkaša.

Pogon za preradu otpada i biomase će biti izgrađen po ekološkim standardima Evropske unije, na površini od 1,85 hektara i to u krugu postojećeg smetlišta. Otpad će i dalje sakupljati javno komunalno preduzeće, a u pogonu za njegovu preradu će se prerađivati i biomasa poljoprivrednika, od koje će se kao krajnji proizvod dobijati kompost.

Iz opštine Ada su istakli da je ovo postrojenje veoma bitno jer će se njegovom izgradnjom rešiti problem upravljanja otpadom u ovoj opštini.

Podsetimo, predstavnici slovačke kompanije „Imao” i opštine Ada su se već sastajali i ranije povodom investicije vredne oko 5 miliona evra u industrijsku zonu ove opštine, odnosno izgradnje postrojenja za preradu otpada i biomase.

Slovačka kompanija „Imao” bavi se projektovanjem i postavljanjem solarnih elektrana, vetroelektrana i hidroelektrana, realizacijom bioplinskih postrojenja, pribavljanjem potrebne projektne dokumentacije, pribavljanjem potrebnih dozvola nadležnih institucija, montažom elektrana i monitoringom rada elektrana.

S.J.
foto: ada.org.rs