Oporavak austrijskog turizma očekuje se tek 2021. godine

Vesti | Turizam | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (Dimitry Anikin)

Pandemija koronavirusa drastično se odrazila i na turistički Beč. Broj noćenja u martu bio je manji za 72,5 odsto, a u celom prvom kvartalu manji za 23 odsto u poređenju sa 2019. godinom. Razvoj turizma prvenstveno zavisi od otvaranja prvih granica.

Nakon brojnih uspešnih godina, sektor turizma u Beču prvi put se suočava s velikim minusima. Najviše su pogođeni nedolascima iz standardnih zemalja, kao Italije ili Kine, odakle je u martu bilo 90, odnosno 92 odsto manje gostiju. Popunjenost smeštajnih kapaciteta iznosila je svega 22 odsto soba.

Kako će se turizam razvijati u narednim mesecima, zavisi od otvaranja granica. U protekloj godini od 17,6 miliona noćenja u Beču 83 odsto činili su gosti iz inostranstva, tako da domaće tržište ne može pokriti gubitke. Turistička zajednica Grada Beča „WienTourismus“ tek od 2021. godine računa s oporavkom. Naglašavaju da je sada najbitnije osigurati dobre avio-linije za budućnost jer tri četvrtine učesnika raznih kongresa i skoro polovina turista u Beč dolazi avionom. Gusta mreža direktnih letova je preduslov za uspešan privredni centar. Turistička zajednica pozdravlja najavu Grada Beča o izgradnji nove centralne autobuske stanice za međunarodni saobraćaj što će osigurati i nova radna mesta i dodatnu dinamiku u fazi oporavka evropskog turizma.

Važan stub gradskog turizma čine manifestacije koje će najmanje do kraja augusta biti pod restrikcijama. Nemogućnost održavanja velikih manifestacija najviše afektira kulturu, sport i kongresni turizam, zbog čega iz „WienTourismus-a“ apeluju na nadležne političare da otvorena pitanja iz ove oblasti dogovore na evropskom nivou kako bi se izbegla nelojalna konkurencija i stvorila pravna sigurnost i mogućnost planiranja za kongresnu industriju i organizovanje događaja.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo