Opelov električni automobil stiže 2017.godine

Mobilnost | Svet | Održivi razvoj

Opel_Ampera_ePionier_Edition_–_Frontansicht,_9._Juli_2012,_HeiligenhausTokom ove godine više puta je najavljen  “Opelov” revolucionarnai  električni automobil na baterije, čime će ovaj nemački brend nastaviti najveću i najdalekosežniju tržišnu ofanzivu u svojoj istoriji od 29 novih modela u periodu između 2016. i 2020. godine.

Novi model sa 5 vrata i 5 sedišta nosiće ime Ampera-e. U osnovi, reč je o prepakovanom Chevroletu Bolt, koji je početkom 2016. debitovano na sajmu automobila u Detroitu. Kada se zna da su obe marke pod kapom General Motorsa, vest da Bolt dobija evropskog blizanca i nije veliko iznenađenje.

Opel za sada nije objavio tehničke detalje novog modela, ali u toj kompaniji tvrde da će Ampera-e imati veći radijus kretanja od većine električnih automobila koji su danas dostupni na tržištu, kao i da će se prodavati po pristupačnoj ceni. S obzirom da je Ampera-e zasnovana na Boltu, može se očekivati da će automobil dobijati pogon od elektromotora snage oko 150 kW/200 ks, dok će maksimalni obrtni moment iznositi 360 Nm.

Litijum-jonske baterije, koje su smeštene ispod poda vozila, imaće kapacitet od oko 60 kWh, što bi trebalo da bude dovoljno da automobil sa jednim punjenjem pređe i do 320 km. Opelov elektromobil biće veoma agilan – od 0 do 100 km/h ubrzavaće za oko 7 s, uz maksimalnu brzinu od oko 145 km/h.

Izvor: B92.net i kurir.rs

Vesna Vukajlović