OPEK sazvao neformalni sastanak za septembar

Svet | Nafta

indexOrganizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) sazvala je za naredni mesec neformalni sastanak u Alžiru, s ciljem stabilizacije tržišta nafte.

Sastanak će se, kako je saopšteno, održati na marginama Međunarodnog foruma o energetici u Alžiru, u trajanju od 26. do 28. septembra, prenosi agencija Frans pres.

„OPEK nastavlja da pomno prati situaciju i u konstantnom je dijalogu sa drugim članicama o načinima i sredstvima koja će pomoći povratku stabilnosti i reda na naftnom tržištu“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Predsednik OPEK-a Muhamed bin Saleh Al-Sada je ponovio stav OPEK-a po kome će tražnja za naftom ubrzati u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine.

Nedavni pad cena nafte i kolebanja na valutnim tržištima su, prema ocenama OPEK-a, samo privremenog daha, i posledica su prekomernih zaliha i odluke Britanije da istupi iz Evropske unije.

Očekivani povratak ekonomskog rasta u zemljama-potrošačima nafte će, prema ocenama OPEK-a, pogurati tražnju za naftom u preostalom delu godine.

Predsednik OPEK-a je izjavio da su dodatne investicije u proizvodnju nafte neophodne kako bi se zadovoljila potencijalna rastuća tražnja i neutralisao pad proizvodnje na postojećim bušotinama.

Naftni kartel je prošlog meseca izrazio očekivanje da će prezasićenost globalnog tržišta naftom pasti u ostatku godine, zahvaljujući smanjenju proizvodnje u nečlanicama OPEK-a, naročito u SAD.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u septembru porasla je danas za 28 centi na 42,08 dolara, a sirova severnomorska nafta „brent“ za oktobarske isporuke skočila je za 29 centi na 44,56 dolara po barelu.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović