Opasni otpad – nova šansa za industriju

Srbija

sinisa mitrovic pks

Savetnik u Odboru za životnu sredinu i održivi razvoj Privredne komore Srbije gospodin Siniša Mitrović izjavio je u intervjuu za „Danas“ da u preduzećima u restruktuiranju i stečaju postoji oko 300 hiljada tona opasnog otpada koji je evidentiran. Prema njegovim rečima, potrebno je pronaći sredstva za njegovo zbrinjavanje u zemlji i inostranstvu. On je istakao da Republika Srbija ne poseduje centar za fizičko-hemijski tretman otpada što je jedan od preduslova za ulazak u Evropsku uniju. Podsetio je i da nakon 2019. godine opasni otpad neće moći da se izvozi, već će Srbija morati da se pobrine za njega.

Gospodin Mitrović je dodao da u Srbiji postoji samo jedna deponija za odlaganje opasnog otpada, dok u Mađarskoj postoji čak 46 spalionica opasnog otpada koje su u privatnom vlasništvu. Prema njegovim procenama, Srbija neadekvatnim upravljanjem otpada godišnje izgubi oko 50 miliona evra.

On je istakao da je potrebno osnovati fond za subvencionisanje lokalnih samouprava, kompanija u stečaju i ostalih firmi koje nisu u stanju da zbrinu svoj opasni otpad. Takođe je dodao da je potrebno da država vodi kampanju o upravljanju opasnim otpadom, kao i da izgradi infrastrukturu, centre i lokacije za njegovo zbrinjavanje, što bi doprinelo otvaranju između tri i pet hiljada novih radnih mesta.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs