Olujni vetrovi i uragan „Medigan“ ne prete Srbiji

Vesti | Svet

Foto: Pixabay

Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja, nalik uraganu koju često zovu „Medigan“, mogla da pogodi evropske zemlje, pa samim tim se ne očekuju takvi udari vetra ni u Srbiji, izjavio je meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

– U narednom periodu u Srbiji, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vreme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina. Vetrovito vreme koje smo imali početkom nedelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan, dva duže, rekao je Todorović, ističući da vetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

Si-En-En je preneo da će moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogoditi ovog vikenda istočni deo Sredozemlja.

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju „Medikejn“ (Mediterranean + hurricane, srpski „Medigan“ – Mediteran + uragan).

Najnovija oluja pokrenula je u poslednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula severno ka Evropi.

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora verovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da danas polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Si-En-En navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vetra.

Navodi se da se, na sreću, „Medigan“ neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

AP prenosi da je moćna oluja pogodila južžni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

Spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda, a AP navodi da se očekuju udari vetra brzine do 100 kilometara na čas.

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a delom i na jugu i zapadu kontinentalne Grčke.

Izvor: RTV

Milisav Pajević