Oko 60 radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu i Kragujevcu

Srbija

radioaktivni-gromobran in4s.net

U Novom Sadu ostalo je još 48 radioaktivnih gromobrana, iako je rok za njihovo uklanjanje istekao u maju prošle godine, dok ih u Kragujevcu ima još 11.

Najveći broj radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu nalazi se na objektima firmi koje su u restruktuiranju ili stečaju, ali ih ima i na stambenim zgradama. Predstavnici Agencije za jonizujuća zračenja istakli su da je u toku traženje finansijskog modela za uklanjanje ovih gromobrana. Oni su istakli i da se očekuje da gromobrani budu uklonjeni do kraja ove godine.

Radioaktivni gromobrani u Kragujevcu uklonjeni su sa stambenih zgrada, a preostalih 11 nalazi se na krovovima privrednih ustanova i objekata. Šef službe za zaštitu životne sredine u Kragujevcu gospodin Dragan Marinković izjavio je da se gromobrani nalaze na fabričkim postrojenjima, tako da nema opasnosti od ugrožavanja ljudskog zdravlja. On je dodao da je gromobrane sa stambenih zgrada uklonio Institut iz Vinče 2009. godine.

Podsetimo, početkom novembra 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine počelo je sa kontrolom uklanjanja oko 2200 radioaktivnih gromobrana sa zgrada u Republici Srbiji. Sve stambene i poslovne zgrade koje poseduju ovakve gromobrane morale su da angažuju firme koje imaju odobrenje od Agencije za zaštitu jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije za izvođenje ovakvih radova. Ovakva odobrenja poseduju Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Labaratorija za radioizotope i Labaratorija za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine „Zaštita“. Sve kompanije i preduzetnici koji ne prijave postojanje radioaktivnih gromobrana mogu dobiti novčanu kaznu do pola miliona dinara.

Sandra Jovićević

foto: in4s.net