Oko 500 mališana iz 18 država posadilo je mlada stabla u parku Ušće

 

Foto: Grad Beograd

U parku Ušće, nedaleko od spomenika „Večna vatra”, oko 500 mališana iz 18 država sadili su mlada stabla, koja će budućim generacijama biti svedok iskrenog dečjeg prijateljstva, bez granica.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvao je ekološkoj akciji „Drvo drugarstva” pod sloganom „Neka planeta blista”, u okviru manifestacije „Radost Evrope”.

Prema Mladenovićevim rečima, „Radost Evrope” je jedna od najlepših manifestacija u Beogradu, a ujedno jedna od najdugovečnijih, jer se u kontinuitetu održava 49 godina.

Foto: Grad Beograd

– Prethodnih pet decenija kroz naš grad prošlo je nekoliko desetina hiljada gostiju iz inostranstva. Nadam se da će budući naraštaji nastaviti da neguju ovaj duh prijateljstva i povezivanja različitih kultura, rekao je Mladenović, poručivši okupljenim mališanima da neguju nova prijateljstva, kao što će Grad negovati posađeno drveće.

Učesnike manifestacije „Radost Evrope” pozdravio je i Slobodan Stanojević, direktor JKP „Zelenilo-Beograd”.

– Srećni smo što deca iz 18 zemalja imaju priliku da u parku Ušće ostave trajni zalog. Posađene sadnice će ih celog života asocirati na detinjstvo i druženje sa vršnjacima iz Evrope. Kada jednog dana porastu, oni će se uvek ovde lepo osećati, rekao je Stanojević.

Tradicionalni Međunarodni susret dece Evrope, organizuje DKC Beograd, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave. Beogradski školarci ugostili su vršnjake iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Jermenije, Kine, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Crne Gore i Češke.

Glavna tema ovogodišnje manifestacije je ekologija, zaštita životne sredine.

Milisav Pajević