Oko 1,8 miliona domaćinstava ima neispravna brojila

Srbija

pametna brojila naslovi.net

Predsednik Pokreta potrošača gospodin Petar Bogosavljević u izjavi za „Večernje novosti“ istakao je da oko 1,8 miliona domaćinstava u Republici Srbiji nema adekvatno brojilo. On je istakao da tender za nabavku pametnih brojila predviđa nabavku samo 250 hiljada ovih uređaja tako da nije jasno po kom kriterijumu će se odlučivati koja domaćinstva će i dobiti brojila.

Prema pisanju „Večernjih novosti“, inspektori Direkcije za mere i dragocene metale utvrdili su da na teritoriji Srbije oko 50 odsto brojila nema važeći državni žig, što znači da ne bi smeli ni da se koriste. Takođe je istaknuto da i važeći državni žig na brojilima ne garantuje njihovu ispravnost, s obzirom na to da su uređaji stari i po 25 godina.

Podsetimo, EPS je sredinom decembra 2014. godine raspisao tender za nabavku pametnih brojila vredan oko 80 miliona evra koji je završen početkom aprila 2015. godine. Zainteresovani za učešće na ovom tenderu morali su da imaju prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da raspolažu sredstvima od bar 25 miliona evra. Osim toga, bilo je potrebno da imaju realizovan bar jedan sličan projekat koji je u funkciji na evropskom tržištu sa minimum 100 hiljada brojila i sistem za upravljanje i skladištenje očitanih podataka sa najmanje 200 hiljada mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina, navedeno je u tenderu. Ponuđači su morali da imaju i fabrike za proizvodnju pametnih brojila za očitavanje električne energije, kao i da godišnje proizvode bar 250 hiljada komada. Takođe je bilo potrebno da daju garanciju u iznosu od 1,8 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net