Ohridsko jezero je ugroženo prirodno nasleđe

ohriKako prenosi portal www.telegraf.rs postoji opasnost da Ohridsko jezero bude ugroženo, kao i da poslednja močvara u ohridskom regionu presuši. Ohrid predstavlja jedno do 35 područja proglašenih za svetsko prirodno nasleđe, a prema UNESKO.

Makedonski ekolozi „Front 21/42“ i „Eko-svest“ upozoravaju da planirani razvojni projekti duž obale Ohridskog jezera i Nacionalnog parka „Galičica“ mogu dovesti do presušivanja poslednje močvare u ohridskom regionu – Studenčiškog Blata.

Postoji sumnja da će se time naneti šteta brojnim vrstama biljnog sveta zaštićenog Bernskom konvencijom (konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa ), a planirana izgradnja ski-centra na planini gde nema snega uništiće celokupni biodiverzitet na Galičici.

Zbog tih planova, navedena udruženja strahuju da će u tom slučaju Ohridsko jezero biti izbrisano i sa liste UNESKO.

UNESKO je pre nekoliko meseci upozorio da veliki broj planiranih infrastrukturnih projekata može da utiče na vrednost Ohrida i jezera. Na poslednjoj sednici u Istanbulu, najavljena je mogućnost da 2017. godine Ohrid bude izbrisan sa liste UNESKO i prebačen na Listu svetsog nasleđa u opasnosti.

Pored žalbe koju su podneli Stalnom komitetu Bernske konvencije u Strazburu, ekolozi zahtevaju da se planirani projekti odlože, jer je Makedoniji dat rok da do februara 2017. godine odstrani primedbe Komiteta UNESKO.

Izvor: telegraf.rs

V.V.