Ogromna količina otpada stigla do brane HE “Višegrad” 

Foto-ilustracija: Unsplash (T L PlbeyaME7Jk)

Nova godina stari problemi, u Višegradu je aktiviran dugogodišnji problem plutajućeg otpada. Usled velike količine vode prethodnih dana došlo je do pucanja jedne od lančanica iznad Hidroelektrane “Višegrad”, postavljene s ciljem zaustavljanja ogromne količine otpada.

Pucanjem gornje lančanice oko 4.000 kubika otpada dospelo je do krune brane Hidroelektrane “Višegrad”, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

“Ovo je višedecenijski problem našeg preduzeća. Kao poslednja karika u lancu ostaje nam da se sami borimo sa ovom problematikom. Naša predviđanja, ali i saznanja nisu optimistična. U gornjem delu toka reke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada, ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti“, kaže Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini. 

Kako nezvanično saznajemo ništa bolja situacija nije ni kod brane Potpeć kod Priboja, gde bi usled puštanja brane sav otpad rekom Lim došao do Višegrada. 

“Imamo slučaj i ostaje nam da sopstvenim snagama i snagama predizeća koje ćemo angažovati, nekako ovo rešimo i da se nadamo da ćemo imati i pomoć naših institucija i država iz kojih ovaj plutajući otpad dolazi“, dodaje Perišić.

Ogromnim naporom radnici HE “Višegrad” uspeli su da saniraju lančanicu i zaustave dotok otpada. 

Specijalni HE “Višegrad” iz reke Drine, godišnje izvadi od šest do osam hiljada kubika plutajućeg otpada. Krajnje je vreme da se sve nadležne institucije uključe u rešavanje ovog problema, koji prijeti da izazove ekološku katastrofu.

Izvor: Bljesak.info