OGROMAN USPEH SRPSKIH STUDENATA: Plasirati se u finale Solar Decathlon-a velika je čast (INTERVJU)

Foto: Solar Decathlon Serbia team

Tim studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ostvario je izuzetan uspeh plasiravši se među 22 ekipe koje će imati priliku da realizuju svoja arhitektonska rešenja solarnih paviljona na međunarodnom takmičenju Solar Decathlon Middle East 2018 u Dubaiju.

Za Energetski portal o projektu TWIST BOX i ideji o učestvovanju na takmičenju Solar Decathlon Middle East 2018 razgovarali smo sa doc. dr Natašom Ćuković Ignjatović ispred tima Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

EP: Solar Decathlon Middle East predstavlja ogranak svetski poznatog takmičenja koje se, po prvi put, održava na Bliskom istoku a to je ujedno i prvo učestvovanje fakulteta iz Srbije na ovom prestižnom takmičenju. Za početak razgovora recite nam odakle ideja o učestvovanju na takmičenju? I šta predstavlja Solar Decathlon?

NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ: Projekat TWIST BOX je rađen u prolećnom semestru školske 2015/2016 u sklopu seminara i radionice uz Studio M02 AT na master studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao prva (kvalifikaciona) faza takmičenja, uz podršku i učešće grupe nastavnika, saradnika i doktoranata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Timovi koji će učestvovati na ovom prestižnom takmičenju zvanično su predstavljeni na Svetskom ekonomskom samitu (World Green Economy Summit – WGES) u Dubaiju, 05. oktobra 2016. Na svečanoj ceremoniji naš tim je predstavljao Nemanja Brzaković, student II godine Master akademskih studija arhitekture.

Solar Decathlon Middle East 2018 je međunarodno studentsko multidisciplinarno takmičenje koje ima za cilj buđenje svesti o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata i svih benefita koji iz toga proizilaze. Krajnji cilj takmičenja je realizovanje multifunkcionalnog, energetski efikasnog i samoodrživog paviljona, koji koristi isključivo sunčevu energiju za svoje funkcionisanje.

Foto: Solar Decathlon Serbia team

EP: U traganju za kućom koja može da odgovori na zahteve održivosti i potrebama savremenog društva tim studenata Arhitektonskog fakulteta uspeo je da prođe prvi krug i da dođe do rešenja koje može da odgovori ovim zahtevima. Šta mislite da su karakteristike paviljona koje su vas kvalifikovale za finale?

NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ: Tokom rada na rešenju sa kojim smo konkurisali, uloženo je dosta truda da se na pravi način upoznamo sa lokalnim kulturološkim i klimatskim kontekstom, tradicijom ali i savremenom svakodnevicom. Arhitektonsko rešenje sa kojim smo konkurisali je zapravo višeznačni artefakt u koji je u permanentnom dijalogu sa svim socijalnim, tehnološkim, kulturološkim elementima, neuobičajenim karakteristikama lokacije i sofisticiranim tehničkim sistemima. Žiri je očigledno prepoznao te kvalitete u projektu sa kojim smo konkurisali i pretpostavljamo da je to upravo pristup koji nam je obezbedio učešće na ovako prestižnom takmičenju.

Foto: Solar Decathlon Serbia team

EP: Recite nam kakvu poruku projekat treba da ostvari i zašto TWIST BOX?

NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ: Cilj projekta je da pokaže jasnu vezu između bioklimatskog dizajna i savremenih tehnoloških inovacija kroz stvaranje održivog koncepta stanovanja koji može da se koristiti za promovisanje zelene arhitekture. Želimo da pokažemo da savremeni dom može biti i funkcionalan i estetski atraktivan, tehnološki napredan i istovremeno po konceptu, tradicionalan, finansijski pristupačan i sa malim uticajem na životnu sredinu, pasivan i udoban, sam sebi dovoljan – nadograđujući, unapređujući istovremeno uobičajene premise savremenog stanovanja u regionu.

Dvojnost paviljona TWIST BOX, inspirisana dijalogom između tradicionalnog i budućnosti predstavlja osnovni princip formulisanja koncepta koji se iskazuje kroz različite aspekte projekta. Unutrašnja opna je transparentna, savremena, apstraktna, dematerijalizovana, i ujedno pruža sklonište i zaštitu. Spoljna opna je lagana, šatorasta, puna istovremeno perforirana omogućavavajući privatnost i adekvatnu zaštitu od sunca.

Foto: Solar Decathlon Serbia team

EP: Iskorišćenje obnovljivih izvora energije i samoodrživost objekata u svetu duži niz godina predstavlja važnu stavku u projektovanju. Da li mislite da paviljon TWIST BOX prilagođen klimatskim uslovima našeg podneblja može da približi ideju ovog pristupa u projektovanju?

NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ: Iako je projekat TWIST BOX neraskidivo povezan sa uslovima lokacije na kojoj će se graditi i testirati u okviru takmičenja, u njega su utkani i opšti principi i postavke zelene gradnje. Naravno da je ovo jedinstvena prilika da se i našoj javnosti približi ovakav pristup projektovanju i građenju – mi upravo pokušavamo da formiramo partnerstvo koje bi omogućilo ubrzanu realizaciju objekta i njegovo višemesečno funkcionisanje u javnom prostoru. Na taj način bi najšira javnost imala neposredan kontakt sa nekim od najsavremenijih tehnoloških rešenja u ovom segmentu, dok bi naš tim mogao da testira nove i inovativne komponente projekta.

Foto: Solar Decathlon Serbia team

EP: Prošlo je već skoro šest meseci od objavljivanja timova koji su se kvalifikovali za finalni krug i početka razvojne faze takmičenja. Kakvi su dosadašnji rezultati i koje aktivnosti vas očekuju u narednom periodu?

NATAŠA ĆUKOVIĆ IGNJATOVIĆ: Učešće na konkursu zahteva kontinuirani dvogodišnji rad na razvoju projekta, izradi svih elemenata i komponenti, u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U završnoj fazi takmičenja timovi će izgraditi svoje kuće koje će biti otvorene za javnost u periodu tokom kojeg ih međunarodni žiri ocenjuje u 10 različitih kategorija (otud i naziv “dekatlon”).

Od početka ove školske godine, tim TWIST BOX je već počeo da raste i već sada se razvija tesna saradnja studenata, nastvanika i saradnika arhitektonskog, elektrotehničkog, mašinskog, tehnološkog i šumarskog fakulteta. Tokom prethodnog semestra formiran je kvalitetni tim koji iz nedelje u nedelju radi na ovom nesvakidašnjem projektu. Tim je multidisciplinarni po sastavu, ali poseban kvalitet proizilazi iz integrativnog pristupa projektovanju. Osim praktičnih znanja i veština koje stiču zahvaljujući radu na realnom projektu, studenti stiču i nezamenljivo lično interdisciplinarno iskustvo koje još uvek nije zastupljeno u redovnim kurikulumima naših obrazovnih institucija.

Foto: Solar Decathlon Serbia team

Do sada smo imali dve kontrolne predaje – Deliverable#1 početkom decembra 2016. i Deliverable#2 početkom marta 2017. Pohvale koje je TWIST BOX tim dobio od organizatora nakon prve predaje stigle su u pravom trenutku i dale nam dodatni elan tokom finalizacije veoma zahtevne druge etape. Naredna, još zahtevnija i obimnija predaja očekuje nas u septembru.

Naš sledeći zadatak je da u što većem broju odemo u Dubai na radionicu koju je organizator zakazao za 23. i 24. april što nam je u ovom trenutku veliki izazov budući da timovi kroz različite oblike sponzorstva i finansijske podrške moraju sami da pokriju sve troškove učešća na ovoj radionici a što u našim uslovima nije jednostavno. Stoga se i ovom prilikom obraćamo svim zainteresovanim sponzorima da nam se obrate i podrže naš rad na njima prihvatljiv način.

Ovaj projekat možete pratiti na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Razgovor vodila: Svetlana Jovanović