Odustajanje od ciljeva u oblasti OIE dovešće do gašenja radnih mesta u Australiji

Svet

solarni paneliPrema studiji koju je uradila austrlijska agencija za trgovinu zelenim sertifikatima (REC Agents Association), a čiji je naručilac Greenbank Environmental, ako vlada Australije donese odluku da odustane od ciljeva u oblasti OIE odmah će doći do gašenja oko 2000 radnh mesta u solarnoj industriji, dok bi u budućnosti posao moglo da izgubi čak 6750 radnika.

Međutim, ako bi australijska vlada zadržala isti cilj u ovoj oblasti, do 2018. godine bi ova industrija bila u ekspanziji što bi dovelo do otvaranja 8000 novih radnih mesta, navodi se u ovoj studiji australijske agencije.

U 2012. godini je bilo zaposleno 23500 radnika u solarnoj industriji, ali uklanjanjem državnih posticaja došlo je do smanjenja postavljanja solarnih panela za 22 odsto, a solarnih kolektora za 20 odsto.

Prošle godine je u solarnoj industriji bilo zaposleno čak 17000 radnika i preko 4300 preduzeća. Više od 5 miliona Australijanaca poseduje neki od solarnih sistema na svojim domovima.

Prema procenama, budućnost solarne industrije u Australiji je trojaka: ukidanje ciljeva će imati veliki uticaj na ovu industriju i sve zaposlene, smanjenje ciljeva bi dovelo do smanjenja solarnih sistema na objektima, a ako bi vlada zadržala svoju politiku ne bi došlo do znatnih promena u solarnoj industriji ove zemlje.

S.J.