Održivi turistički razvoj na lokalitetu svetske baštine

Vesti | Turizam | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo i šef kancelarije Organizacije Ujednjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potpisali su sporazum o implementaciji projekta Održivi turistički razvoj na lokalitetu svetske baštine, područje Staroga grada Staroga mosta u Mostaru, za koje je Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma izdvojilo 100.000 KM.

Projekat je zajedničko opredeljenje Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma i UNESCO-a da, u saradnji s lokalnim zajednicama, rade na dostizanju Ciljeva održivoga razvoja 2030, SDG 2030 Agenda, i istovremeno unapređuju održivo korišćenje lokaliteta svetske baštine u BiH. Na ovaj način ostvaruje se Cilj 11 – Održivi gradovi i zajednice, a istovremeno i drugi ciljevi Programa održivog razvoja do 2030. godine.

Ministarka Edita Đapo je naglasila da turizam transformiše celi svet, čemu će doprineti realizacija ciljeva Agende UN 2030.

– Grad Mostar svake godine beleži povećanje broja turista, mada ne postoji pouzdana statistika o ostvarenoj ekonomskoj dobiti. U nedostatku pravilnog upravljanja ovim segmentom, Mostar gubi ogromne prihode od turizma, istakla je federalna ministarka.

Zabrinjavajuće je da Grad Mostar, zbog nepostojanja odgovarajuće Strategije upravljanja turizmom na području Svetske baštine, ostvaruje vrlo male prihode, koji bi, prema broju posjeta mogli biti mnogo veći. Takođe, procenjeno je da Mostar gubi oko četiri miliona KM zbog nepostojanja planskih dokumenata i zato zaslužuje da dobije ovaj projekat.

– Kao rezultat ovog projekta imaćemo završenu Strategiju održivog razvoja područja Staroga grada oko Staroga mosta i poboljšano poslovanje Muzeja Staroga mosta, što će biti prvi urađeni dokument za upravljanje jednom turističkom destinacijom u BiH, dodala je ministrica Edita Đapo.

Pored kulturno-istorijskog blaga, područje Hercegovine obiluje prirodnim lepotama i već izgrađenom infrastrukturom vinskih puteva koje nude poseban doživljaj za turiste gde se upoznaju s našom kulturom, tradicijom, hranom i istinski doživljavaju Hercegovinu. Potrebno je samo povezati ove blagodeti sa ciljem dužeg zadržavanja turista.

Šef ureda UNESCO-a Siniša Šešum kazao je da će jedan od ciljeva Strategije biti i jačanje statistike vezan za posete i noćenja u Mostaru, a biće razvijeni i odgovarajući mehanizmi za prikupljanje prihoda od turističke aktivnosti, realizovana obuka iz menadžementa turizma za turističke i kulturne radnike, obuka o javno-privatnom partnerstvu i analiza najboljih praksi za turističke radnike upravo u cilju dobrog upravljanja i razvoja turizma, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević