Održivi sistemi OIE za energetsku nezavisnost španskog ostrva El Hierro

Održivi sistemi OIE za energetsku nezavisnost španskog ostrva El HierroMalo špansko ostrvo u blizini afričke obale El Hierro uskoro bi moglo da postane prvo ostrvo na svetu koje koristi samo i isključivo energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije. Tačnije, Ostrvski savet, španska energetska kompanija „Endesa“ i Tehnološki institut Kanarskih ostrva formirali su javno-privatno partnerstvo u cilju realizacije projekta „Gorona del Viento“. Ovaj projekat predviđa da celokupna potrošnja energije ovog ostrva bude iz održivog sistema hidro-vetar.

Do sada je instalirano 5 vetrogeneratora ukupne snage 11,5MW koje će proizvoditi najveći deo električne energije. Kada se proizvodnja električne energije bude povećala, višak pumpa vodu iz rezervoara na dnu vulkanskog konusa u drugi rezervoar koji se nalazi na nadmorskoj visini od 700 metara i ima kapacitet od preko 132 miliona litara vode. Kada se ne bude proizvodilo dovoljno električne energije iz ovih vetrogeneratora, voda iz ovog rezervoara usmeravaće se na 4 male hidroelektrane ukupne snage 11MW koje će napajati ostrvo električnom energijom.
Takođe, svaki višak energije će se upotrebljavati za rad tri postrojenja za desalinizaciju koja već postoje na ostrvu, a iz kojih se dobija oko 3 miliona litara pijaće vode dnevno.

Vrednost postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije vetra i vode iznosi oko 93 miliona dolara, a očekuje se da će početi sa radom u junu ove godine.

Predviđa se da će godišnja zarada ostrva od prodaje električne energije biti oko 5 miliona dolara, a sledeći cilj ovog ostrva je da zameni sva transportna vozila na ostrvu električnim automobilima koji neće emitovati ugljen dioksid u atmosferu.

S.J.