Održivi razvoj u srednjim školama Šumadijskog okruga

Vesti | Srbija

 

Foto: Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj

Foto: Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj

Završna konferencija Projekta „Razvoj partnerstava i korelativne nastave za održivi razvoj u srednjim školama Šumadijskog okruga“ održana je prošle nedelje na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Goste su pozdravili Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje Kragujevca, Jelena Tripković, projektni menadžer Regionalnog centra za životnu sredinu (REC), Goran Bošković, koordinator u projektu ispred Fakulteta inženjerskih nauka.

– Ovakvi i slični projekti su prilika za učenike srednjih stručnih škola i gimnazija da kroz saradnju sa fakultetima, partnerima u projektu, kroz multidisciplinarni pristup nauče nešto novo, upoznaju se s predmetima kojima se bave u okviru istraživačkih radova profesori i saradnici na fakultetima, što je na neki način svojevrsna promocija ustanova. Očekujem da će rezultati  projekta koji je trajao proteklih šest meseci unaprediti znanja ne samo učenika već i nastavnika srednjih stručnih škola iz oblasti održivog razvoja, rekao prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje Kragujevca.

Milan Gabarić, menadžer projekta predstavio je rezultate i podsetio da je učestvovalo preko 50 učenika iz Politehničke škole, Prve tehničke škole i Prve kragujevačke škole.

Zajedno sa profesorima realizovano je šest radionica na temu održivog razvoja, učenici su učestvovali na takmičenjima studija slučaja na temu održivog razvoja i istraživali su probleme i davali rešenja iz ove oblasti.

U okviru projekta na FIN-u je osnovan Centar za održivi razvoj koji ima za zadatak da permanentno radi na podizanju svesti i proširenju znanja srednjoškolaca iz ove oblasti.

Prema rečima realizatora ostvareni su ciljevi projekta. Unapređena su znanja učenika srednjih škola o ciljevima održivog razvoja, učesnici su svesni problema zaštite životne sredine, a pored toga motivisani su za pokretanje sopstvenog posla u oblasti zelene ekonomije.

Kroz osnivanje Centra za održivi razvoj uspostavljena je saradnja srednjih škola i fakulteta ali su i  unapređeni nastavni programi i godišnji nastavni planovi srednjih stručnih škola.

U okviru završne konferencije dodeljeni su sertifikati i nagrade učesnicima projekta i proglašen je realizator najboljeg korelativnog časa iz održivog razvoja.

Uručene su nagrade pobednicima kviz takmičenja u oblasti održivog razvoja kao i pobednicima takmičenja u studijama slučaja.

Projekat su podržale i priključile se aktivnostima tehničke škole iz Kruševca, Batočine, Aranđelovca, Knića i Užica.

Projekat je finansiran sredstvima SEEDLING programa za Srbiju koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC) a u Kragujevcu se uz podršku grada realizuje u organizaciji Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

Milisav Pajević