Održivi razvoj u kuhinji: Upotreba namirnica koje biste bacili (talog kafe, rasol, pokvareno mleko)

Vesti | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako je i dalje misterija kako u supermarketu pronaći avokado savršenog nivoa zrelosti za gvakamole sos uz tortilje, opsesija ovim voćem poslednjih godina ne jenjava. Pored meksičke kuhinje, koristi se i u različitim šejkovima i sladoledu i u veganskim burgerima, a Peruanci od njega prave posebnu vrstu majoneza. Pojedini kafići u kori avokada serviraju kafu tako da je jedini neiskorišćeni deo njegovog ploda bio – seme (ukoliko ne računamo sadnju, ono se uglavnom baca). Sve do sada. Prema tvrdnjama Havijera Ekihue (Xavier Equihua), direktora Svetske organizacije proizvođača, trgovaca i ljubitelja avokada, najvažniji hranljivi sastojci nalaze se upravo u koštici koja može da se pretvori u zdravo brašno.

Za proces dobijanja gorkog praha od avokada potrebne su rerna i seckalica za hranu. Nakon što semenke pečenjem dovoljno omekšaju, treba da se usitne u secku i izmešaju sa namirnicama koje će neutralisati njihovu gorčinu. Ipak, s obzirom na nedostatak istraživanja o koristima ili rizicima koštica avokada u ljudskoj ishrani, iz Kalifornijske komisije za avokada savetuju uzdržavanje od njihove konzumacije.

Ako želite da smanjite otpad u svojoj kuhinji, postoje i drugi korisni načini koji ne bi bili potencijalno opasni po vaše zdravlje. Evo nekih od njih!

Talog kafe

Jaka jutarnja kafa vama je dala energiju da odete na fakultet ili posao, a mogla bi da posluži i vašim biljkama a da vi ne budete uskraćeni ni za gutljaj. Ukoliko talog turske kafe umešate u baštensku zemlju, on će, promenom njene pH vrednosti, da pospeši rast vašeg cveća (i potencijalno mu promeni boju). Pored toga, zaštitiće ga od štetočina kao što su mravi, puževi s kućicom i golaći.

Ostatke kafe sa dna šolje možete i da nanesete na krpu i iskoristite kao prirodni abraziv za čišćenje kuhinjskih površina. Efikasno ćete da uštedite pare koje biste inače potrošili na Cif.

Ako vam prija miris ovog napitka, zašto od kafenog taloga ne biste napravili domaće sveće? Za ovaj projekat najpre otopite vosak u metalnoj posudi postavljenoj u šerpu napunjenu vodom. Na dno papirne čaše, u koji ste prethodno postavili fitilj, pospite suv talog kafe a preko njega pažljivo sipajte otopljeni vosak. Kada on očvrsne (nakon otprilike 20 minuta), isecite papirnu čašu i oslobodite svoju sveću. Sve što je ostalo da uradite je da je smestite u lep svećnjak, upalite i uživate u njenom mirisu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ljuske krompira

Virusne bradavice ne zahtevaju nužno lečenje skupim medicinskim sredstvima. Na kraj biste mogli da im stanete i ljuskama krompira. Mesto na kojem imate bradavicu držite prekriveno ljuskom krompira preko noći. Stručnjaci kažu da je ovaj alternativni medicinski tretman delotvoran zato što ostaci krompira sprečavaju dotok kiseonika do bradavice i tako je ubijaju.

Rasol iz turšije

Umesto da rasol iz tegle krastavčića prospete niz slivnik, upotrebite ga u prelivima za salatu umesto sirćeta, za marinadu za piletinu ili margaritu. Ili lečenje mamurluka.

Belanca (žumanca)

Napravili ste kolač za čije pravljenje su vam bila potrebna samo žumanca? Uživate u njegovom ukusu ali vas pomalo nervira što će belanca da završe u kanti za smeće? Izlijte ih u kalupe za led i zamrznite. Možete da ih iskoristite za neku narednu poslasticu baš kao što biste i klasična „nezamrznuta“ belanca. Samo pazite da ih ne pomešate sa ledom i svoju limunadu ne rashladite jajima.

Isti način čuvanja možete da upotrebite i za žumanca.

Pokvareno mleko

Većina ljudi – kada se ukiseli – mleko baca. Međutim, postoji više načina da se tetrapak pokvarenog mleka isprazni pre nego što završi na deponiji. Ukoliko je normalne boje, mleko i dalje može da se koristi. Ukoliko je promenilo boju, nema mu spasa – ipak ga bacite.

Pokvareno mleko je idealno za palačinke. Neugodni mirisi će da ispare, a dobićete palačinke bolje nego ikada. Ono može normalno da se koristi i u supama, kako bi bile kremastije. Mlečna kiselina je i savršen način da pripremite odrezak ili biftek.

Mleko koje više nije za upotrebu u ishrani možete da iskoristite kao kremu za lice. Umasirajte mleko u lice, pa isperite vodom. Rezultate ćete videti jako brzo. Istu recepturu možete da primenite i na ostatak tela, umesto losiona. Zbog kalcijuma koji ostaje u mleku i kada se ono pokvari, njime možete da zalijete biljke u stanu. I priboru za jelu možete da date novi sjaj uglancavši ga prokislim mlekom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kora banane

Bacajući koru banane, sebe lišavate njenih dragocenih svojstava za ulepšavanje (a ukoliko je bacite na ulici, demonstrirate svoju nebrigu za životnu sredinu i druge ljude koje dovodite u rizik da se okliznu).

Trljanjem zuba njenom unutrašnjom stranom svakodnevno, kroz dve nedelje imaćete blistaviji osmeh. Andioksidansi kojim obiluje omotač ovog voća, čine ga odličnim saveznikom i u kompletnoj nezi kože. Kora banane hidrira i hrani. Utrljajte je u kožu, posebno na iritantnim i problematičnim područjima i ostavite da odstoji 30 minuta. Banana može da ublaži i simptome psorijaze, ali i da se koristi kao prirodan analgetik. Umasiravši je u bolno mesto shvatićete da smanjila bol.

Očekujemo da nam javite ako isprobate neki od saveta za korišćenje kuhinjskog otpada koji smo podelili s vama, kao i da podelite s nama ako imate svoje sopstvene.

Jelena Kozbašić