Održivi građevinski materijal napravljen od otpada kuću gradi

Silica plastic block je napravljen u potpunosti postupkom reciklaže i bez ikakvog otpada u proizvodnji, kako piše portal Gradnja.rs.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ursula Castillo)

Ima li boljeg rešenja za održivost naše planete nego kada se od otpada napravi građevinski materijal? Upravo je to okosnica ovog projekta koji je od idejnog rešenja doveden u fazu realizacije. Naime, indijska kompanija „Rhino machines“ lansirala je održivu ciglu, koju čini 80 odsto reciklirane otpadne prašine i 20 odsto raznog plastičnog otpada.

Kako bi se izborili sa sve većom količinom razne otpadne prašine, ali i ostalih vidova zagađenja životne sredine, u cilju njihove reciklaže, pokrenut je projekat zajedno sa istraživačkim sektorom arhitektonske firme „r+d studio“.

Projekat Silica Plastic Block (SPB) otpočeo je jasnom misijom da se ostvari proizvodnja sa nultim otpadom tokom reciklaže peska. U inicijalnoj fazi eksperimenta postojala je potreba za prirodnim dodacima poput cementa, zemlje i vode. Ipak, količina prirodnih resursa za ovaj proces nije bio dovoljan te se moralo tragati za alternativom.

Istraživanjem se ispostavila mogućnost da se plastika poveže sa recikliranim peskom, odnosno sa česticama čađi. Upotreba plastike kao vezivnog materijala potpuno je eliminisala upotrebu vode, te se blokovi mogu koristiti odmah nakon oblikovanja i hlađenja, piše Designboom.

Testiranje je pokazalo da SPB cigle imaju 2,5 puta veću čvrstinu u odnosu na tradicionalne cigle, a pritom je upotrebljeno 70 do 80 odsto otpadne prašine i do 80 odsto manje upotrebe prirodnih resursa.

Pročitajte više OVDE.

Autorka: Anđela Aleksić