ODRŽIVA MODA: Ovi ljudi plastični otpad pretvaraju u odeću (VIDEO)

Vesti | Svet | Održivi razvoj

PrintScreen: YouTube/History NOW

Svake sekunde u proseku 1.500 plastičnih boca završi na nekom đubrištu, a da stvar bude gora, određen procenat ovih toskičnih flaša bude neodgovorno bačen kojegde, pa zagađuje reke, mora, okeane, šume, livade… Zato je Ijan Rozenberg odlučio da preduzme nešto.

MENJAJMO NAVIKE: 5 sitnica koje će nam pomoći da smanjimo upotrebu plastike

Nakon velikog zemljotresa na Haitiju, stanovništvo je pretrpelo ogromnu materijalnu štetu i do danas njihova ekonomija nije uspela do kraja da se oporavi.

Da stvar bude gora, u siromašnijim krajevima planete poput Haitija, otpad se pali ili zatrpava, a u mnogim slučajevima pluta po moru ili narušava izgled obala i ugrožava čitav biljni i životinjski svet.

Ipak, Rozenberg je osmislio način kako da otpad pretvori u sirovinu koja donosi novac. On je osmislio novu metodu recikliranja koja mu je pomogla da od plastičnog otpada s Haitija šije odeću.

– Uzimamo otpad i pretvaramo ga u tkaninu, a zatim je prodajemo modnim brendovima koji se zalažu za održivi razvoj i korporativnu odgovornost prema prirodi – objašnjava Rozenberger.

Postoji li šansa da čovečanstvo plastične boce ikad pošalje u penziju?

Kako izgleda proces pretvaranja plastike u tkaninu? On započinje plastičnom flašom koja se gnječi, melje, pere i pretvara u niti tkanine, a potom se meša sa pamukom, platnom ili gumom kako bi se napravila garderoba.

Uostalom, pogledajte video: