Održano prvo takmičenje ABB Robo Challenge 2018.

Srbija

Foto; ABB

Kompanija ABB Srbija bila je generalni pokrovitelj prvog takmičenja u robotici pod nazivom ABB Robo Challenge 2018 — Dodirni budućnost u okviru devetog seminara Brand New Engineers — Od integrala do inženjera, koji organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ovo takmičenje je održano u sklopu velikog događaja European robotics week (ERW) koji se priređuje u oblasti robotike širom Evrope a podršku mu takođe daje ABB kao jedan od glavnih sponzora.

Takmičenje ABB Robo Challenge 2018 se sastojalo iz dva kola.

Prvo kolo je održano 24. i 25. novembra, a prijavilo se 12 ekipa sa 3 ili 4 člana. Takmičarski izazov, koji je trajao neprekidno 24h, podrazumevao je rad na računaru u vidu optimizacije rešenja za upravljanje robotom u simulacionom okruženju softvera ABB RobotStudio. Profesori Elektrotehničkog fakulteta su prijavljene timove kroz kratku dvočasovnu obuku uveli u samo okruženje i rad u njemu jer predznanje iz robotike nije bilo potrebno. U drugom kolu, nakon sedam dana, dve najbolje plasirane ekipe prema proceni stručne komisije imale su priliku da u roku od 5 sati svoju ideju implementiraju na pravom ABB industrijskom robotu, u laboratoriji katedre za robotiku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: ABB

Početkom decembra, održano je svečano zatvaranje celog događaja Brand New Engineers u Skupštini grada Beograda. Milan Jevremović, rukovodilac segmenta Industrija u kompaniji ABB Srbija, dodelio je nagradu prvoplasiranom timu „Mali signali“ (Marija Strejić, Vukašin Stanojević, Aleksa Luković I Ivan Jevtić) koja podrazumeva studijsko putovanje u ABB-ov centar za robotiku u Italiji. Dodeljena je i utešna nagrada drugoplasiranom „MSLM“ (Marina Ivanović, Nikola Maksić, Stefan Stojanović i Luka Filipović).

 

Predstavnici sponzora i organizatora ovog događaja se nadaju da će on postati tradicija kako bi se naši studenti što više zainteresovali za jednu perspektivnu inženjersku granu koja će nadamo se veoma brzo postati aktuelna i u Srbiji.