Održano predavanje o IUCN-Svetskom Kongresu zaštite prirode

9189082f4804c1ab16e77d2cfe8d09d4_xl

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u četvrtak 24. novembra 2016. godine održano predavanje o IUCN-Svetskom Kongresu zaštite prirode (IUCN World Conservation Congress 2016) koji je održan na Havajima u gradu Honolulu u periodu od 1. do 9. septembra 2016. godine.

IUCN Međunarodna unija za zaštitu prirode je svetska najstarija i najveća globalna organizacija životne sredine koja ima 1394 članice, državne vladine organizacije, nacionalne NVO, međunarodne NVO. IUCN pomaže svetu u pronalaženju pragmatičnih rešenja za pritiske savremene civilizacije na životnu sredinu.

Slogan Kongresa je bio Pupukahi i holomua – Moramo se ujediniti da bi išli napred. Na skupu je učešće uzelo više od 10.000 učesnika: predstavnici vlada, civilnog društva, autohtonog stanovništva, verskih i duhovnih zajednica, privatnog sektora i akademski predstavnici. Kongres je postavio nova pitanja na globalnom programu održivosti, uklјučujući i važnost povezivanja duhovnosti, religije, kulture i očuvanja prirode, kao i potrebu da se implementiraju rešenja zasnovana na prirodi – akcije zaštite i upravlјanja ekosistema, efikasno rešavanje društvenih izazova, kao što su hrana i bezbednost vode, klimatske promene, smanjenje rizika od katastrofa, lјudsko zdravlјe i ekonomsko blagostanje.

Više od 100 rezolucija i preporuka su usvojene od strane članova IUCN-a kao i poziv trećim licima da preduzmu akciju širokih razmera na hitnim pitanjima očuvanja prirode. Klјučne rezolucije odnose se na: zatvaranje tržišta za slonovaču, hitnost zaštite morskog prostranstva, potreba da se zaštite primarne šume, zabrana industrijskih aktivnosti u zaštićenim područjima i zvanična politika IUCN-a o dugoročnom očuvanju biodiverziteta – mere kompenzacije. Postavlјeni su globalni programi očuvanja u naredne četiri godine i definisni načini za implementaciju ranije usvojenih sporazuma a izabrano je i novo IUCN rukovodstvo. IUCN Kongres je zatvoren sa prezentacijom havajskog komiteta sa dokumentom pod nazivom Navigating Island Earth. Naredni IUCN Svetski kongres zaštite će se održati 2020. godine.

izvor: pzzp.rs