Održani prvi Dani šumskog velnesa na Goču

U petak, 27. septembra 2019. godine, na planini Goč održani su prvi Dani šumskog velnesa sa ciljem promocije staze za trčanje i šetnju u dužini od 2,1 km. Među njenim promoterima našli su se i naša proslavljena atletičarka, državna rekorderka i učesnica pet Olimpijskih igara Olivera Jevtić i njen kolega atletičar, svetski prvak iz Kenije, Stenli Kipruto.

Foto: Wikipedia/Bobik

Oliveru uskoro očekuje „borba“ za ispunjenje norme za predstojeće Olimpijske igre, a svoj uspeh i dugu karijeru pripisala je tom prilikom druženju s prirodom. „Ovde vladaju idealni uslovi za pripreme sportista, ali i za sve one koji žele da dišu punim plućima i uživaju u planinskom vazduhu i netaknutoj prirodi“, izjavila je.

Manifestaciju, poviše Vrnjačke Banje, su organizovali lokalna samouprava, Udruženje građana Gočki krug i Turistička organizacija Vrnjačke Banje uz podršku tamošnjeg Sportskog i Avanturističkog centra.

Nogu uz nogu uz atletičare, Danima šumskog velnesa na Goču je prisustvovalo i više od 100 vrnjačkih osnovaca i srednjoškolaca, ljubitelja prirode i rekreacije i poštovalaca zdravih stilova života. Pored šetnje i „kupanja“ u čistom vazduhu, zainteresovani stanovnici su imali priliku da uzmu učešće i u branju i degustaciji jestivih samoniklih biljaka i šumskih plodova.

„U brojnim istraživanjima širom sveta, a najviše u Japanu, u vezi sa zdravstvenim efekatima ‘kupanja’ u šumskom vazduhu, navodi se da ono značajno utiče na smanjenje krvnog pritiska, srčani ritam, nivoe kortizona i aktivnosti simpatičkog nervnog sistema, pa je naša želja da promovišemo Goč kao mesto zdravlja“, objasnio je medijima jedan od pokretača manifestacije Rodoljub Džamić iz Udruženja građana Gočki krug.

„Šume Goča su naše more – i to more gde se možete kupati u čistom šumskom vazduhu. Nemamo hotele sa pet zvezdica, ni moderne autoputeve, ni razvijenu industriju, ali imamo barem jednu komparativnu prednost – prirodne lepote i šume sa pet zvezdica“, poručio je direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje Ivan Trifunović.

Da je Goč odlično utočište i lečilište za bolesti savremenog doba, dokazuje i rast broja posetilaca koji otkrivaju njegove blagodeti.

Jelena Kozbašić