Održana završna manifestacija projekta „Energija je svuda oko nas”

Završna manifestacija projekta „Energija je svuda oko nas” i svečana dodela diploma i nagrada najboljim vojvođanskim školama održana je u holu zgrade Pokrajinske vlade, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Foto: AP Vojvjvodina

– Ovaj projekat se već deveti put sprovodi u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini, a naši zadaci jesu podsticanje i popularizacija obnovljivih izvora energije, kao i racionalizacija korišćenja postojećih izvora. Svet se danas suočava s dva energetska problema – jedan problem je nedostatak energije, a drugi problem je zagađenje okoline i klimatske promene. Zato je važno uticati na najmlađe potrošače energije, na našu decu, jer oni mogu da pomognu u budućnosti, stvarajući nove obrasce društveno odgovornog ponašanja kada je ovaj problem u pitanju, izjavio je Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Na svečanoj manifestaciji, koja je počela himnom „Energija je svuda oko nas” u izvođenju hora OŠ „Jovan Cvijić” iz Zrenjanina, dodeljene su nagrade najboljim školama koje su aktivno učestvovale u ovom projektu – OŠ „Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina i OŠ „Mihajlo Pupin” iz Kule. Ostale nagrade dodeljene su đacima s najboljim literarnim radovima, crtežima, multimedijalnim prezentacijama i maketama na temu obnovljivih izvora energije.

Predstavnik nosioca projekta – predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, prof. dr Slobodan Popov, složio se s tim da se zajedničkim snagama može promeni svest kod dece, te da su ovakvi projekti više nego potrebni za očuvanje prirodne sredine.

Pokrovitelji projekta, osim Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice jesu FIMEK, Simprolit i Tehnološki fakultet Novi Sad.

Milisav Pajević