Održana vežba odbrane od poplava Novog Beograda i Zemuna

Foto: JVP Srbijavode

U okviru projekta „Zaštita Novog Beograda i Zemuna od velikih voda reka Dunava i Save“ održana je vežba korišćenja, odnosno postavljanja i uklanjanja mobilne opreme za odbranu od poplava. Finansijer mobilne opreme je Delegacija Evropske unije u Srbiji i njena vrednost iznosi 1,9 miliona evra.

Izvođenju vežbe prisustvovao je generalni direktor JVP „Srbijavode“ g. Puzović, predstavnik Delegacije Evropske unije, predstavnici Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici opštine Zemun i opštine Surčin, kao i projektanti koji su aktivno učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Ovom prilikom generalni direktor JVP „Srbijavode“ g. Puzović je izjavio: „Kada naiđu velike vode Dunava i Save i kada se proglasi vanredna situacija, nadležna vodoprivredna preduzeća izlaze na teren, postavljaju mobilnu opremu i razlog zbog kojeg danas izvodimo ovu vežbu jeste da utvrdimo koliko vremena nam je potrebno da ovu opremu postavimo. Dakle, u roku od dan ili dva ćemo biti u mogućnosti da zatvorimo kompletnu odbrambenu liniju, neće nam biti potrebno 10-15 dana koliko nam je bilo potrebno kada smo se branili džakovima. U pitanju je novo, moderno rešenje, koje se postavlja i uklanja za veoma kratko vreme.“

Vežba, koja je predstavljala simulaciju odbrane od poplava, izvedena je od strane obučenih interventnih timova uz stručni nadzor rukovodioca za mobilnu opremu JVP „Srbijavode“, vodoprivrednog preduzeća „Galovica“ i proizvođača IBS-Nemačka.

Ovaj projekat predstavlja deo programa Evropske unije za pomoć u obnovi Republike Srbije od poplava i obuhvata rekonstrukciju odbrambene linije u dužini od 6.127 m. Predstavnik Delegacije Evropske unije g. Spiros izrazio je svoje zadovoljstvo obučenošću interventnih timova, kao i spremnost da nastave da pružaju podršku ovakvim projektima.

Izvor: JVP Srbijavode