Održana tribina o zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom

odrzivi-razvoj ecologic.rs

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović učestvovala je 24. aprila 2015. godine na tribini „Zaštita životne sredine, upravljanje otpadom“.

Gospođa Božović je istakla da dugoročna strategija Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine podrazumeva poboljšanje kvaliteta života stanovništva očuvanjem životne sredine. Ona je dodala da je ključno uspostavljanje integralnog sistema upravljanja otpadom, integracija politike životne sredine u ostale sektorske politike, prihvatanje veće pojedinačne odgovornosti za životnu sredinu i aktivnije učešće javnosti u procesima donošenja odluka.

Prema njenim rečima, u toku je revizija Strategije za upravljanje otpadom za period do 2019. godine, a jedan od strateških ciljeva Republike Srbije je izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom. Kako je istakla, potrebno je uspostaviti i efikasniji sistem naplate eko-taksi po principu „zagađivač plaća“, kao i racionalno korišćenje sirovina i energije.

Sandra Jovićević

foto: ecologic.rs