Održana sednica Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u Novom Sadu

Na svojoj 12. po redu sednici, Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine razmotrio je i jednoglasno usvojio pet predloga pokrajinskih skupštinskih odluka o donošenju prostornih planova za područja posebne namene na teritoriji AP Vojvodine.

Usvojen je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Sremska Mitrovica – Šid sa elementima detaljne regulacije. Razlozi za donošenje Prostornog plana prositiču iz potrebe stvaranja planskog osnova za realizaciju strateških projekata od značaja za Republiku Srbiju, koji su u vezi sa gasifiksacijom navedenog prostora u obuhvatu Prostornog plana i sa stvaranjem uslova za povezivanje sistema gasovoda Republike Srbije sa gasovodnim sistemima susednih država. Sa istim razlozima, predložen je i usvojen Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Sabirna stanica Tilva – Bela Crkva sa elementima detaljne regulacije.

Na sednici su usvojeni i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene sistema za navodnjavanje Srema i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem“. Donošenjem ovih prostornih planova na navedenom području, omogućiće se održivo korišćenje prirodnih resursa u skladu sa principima održivog razvoja, uskladiće se svi vidovi korišćenja i zaštite voda, kao i zaštite od voda. Takođe, obezbediće se dovoljne količine vode odgovarajućeg kvaliteta, kao i njeno korišćenje u skladu sa principima održivog razvoja, rečeno je na sednici. U cilju ostvarivanja strateških prioriteta, očuvanja i zaštite, usvojen je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene kulturnog predela Sremski Karlovci.

izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

Sandra Jovićević