Održana sednica Nacionalnog saveta za programe obrazovanja u oblasti životne sredine

FEE_NacSavet_012017

Sednica Nacionalnog saveta za programe obrazovanja u oblasti životne sredine održana je 27. januara 2017. godine u Beogradu.

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine je član Nacionalnog saveta za programe obrazovanja u oblasti životne sredine, koji čine predstavnici vladinog i nevladinog sektora koji prate i unapređuju rad programa: Eko-škole, Mladi eko-reporteri, Plava zastava i Zeleni ključ. Pravila programa su međunarodno utvrđena u partnerstvu Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini, Programa UN za životnu sredinu, UNESKO i Svetske turističke organizacije, a u Srbiji sprovođenje koordinira strukovno udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine. Posebno mesto na sednici imalo je razmatranje prijave Grada Beograda i JKP „Ada Ciganlija“ za Plavu zastavu za plažu Savsko jezero u 2017. godini.

Nacionalni mentor FEE programa za Srbiju, prof. dr Anđelka Mihajlov, je istakla da je ovo za sada jedina plaža u Srbiji koja već pet godina u kontinuitetu ispunjava stroge kriterijume Plave zastave i uspeva da održi nivo u bezbednosti, kvalitetu vode za kupanje i obrazovnim sadržajima. U svetu je 2016. godine sertifikovano preko 3500 plaža Plavom zastavom, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima Plavu zastavu na plaži koja nije morska.

Nacionalni savet je pozitivno ocenio prijavu plaže Ada Ciganlija – Savsko jezero i preporučiće Međunarodnom žiriju da i 2017. godine bude sertifikovana kao plaža sa Plavom zastavom. Međunarodni žiri će imati sednicu u aprilu 2017. godine, u Kopenhagenu.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević