Održana radionica o energetskoj efikasnosti u Banjaluci

nezavisne.com ee rs

U ponedeljak 4. aprila 206. godine u Banjaluci u Republici Srpskoj održana je radionica na temu „Ekonomski efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu“.

Pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospodin Miloš Jokić izjavio je da sprovođenje mera za unapređenje energetske efikasnosti prouzrokuje višestruke koristi kao što su smanjenje potrošnje energije, smanjenje troškova energije i ostvarivanje odgovarajućih ušteda. On je dodao da je veoma bitno analizirati ove efekte na nivou ukupne ekonomije, a istakao je i da dosadašnja iskustva pokazuju da je period otplate za pojedinačne investicije između 8 i 10 godina što govori da se iz vlastitih ostvarenih ušteda mogu finansirati investicije u sektoru građevinarstva. Podsetio je i da je novim Zakonom o uređenju prostora i građenja predviđeno da sve novoizgrađene zgrade i objekti imaju energetski pasoš.

Predstavnik Nemačkog instituta za istraživanje ekonomskih struktura gospođa Ulrike Ler istakla je da Nemačka ima veliko iskustvo kada je reč o oblasti energetske efikasnosti. Navela je da u Republici Srpskoj postoje veliki potencijali u ovoj oblasti, a što može doneti značajne prilike za zapošljavanje.

Radionicu „Ekonomski efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu“ organizovali su Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikansost Republike Srpske i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a sa ciljem da se prezentuju svi efekti unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu, ali i da se analiziraju uticaji na nezaposlenost, privrednu aktivnost, fiskalni sistem i slično.

Sandra Jovićević

foto: nezavisne.com