Održana Prva srpsko-nordijska rudarska akademija

Srbija

10-03-2016 - Prva srpsko nordijska rudarska akademija (1) pks

U prostorijama Privredne komore Srbije 10. marta 2016. godine održana je Prva srpsko-nordijska rudarska akademija.

Potpredsednik Privredne komore Srbije gospodin Miroslav Miletić izjavio je da bi otvaranje pet novih rudnikana postojećim ležištima u Republici Srbiji, a za koje postoji interes inostranih kompanija, značilo pet milijardi direktnih investicija, ali i otvaranje oko 1000 direktnih i 3500 indirektnih novih radnih mesta. On je dodao da Srbija ima znatno veće geološke resurse od aktivnih ležišta i eksploatacije i da strateški planovi idu u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i i otvaranju novih, modernizaciji opreme, uvođenju novih tehnika otkopavanja i tehnologije pripreme i prerade. Naveo je i da je u toku realizacija novih geoloških istraživanja od strane inostranih kompanija.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Siniša Tanacković dodao je da je unapređenje rudarskog sektora u Srbiji i ulaganje u ovu privrednu granu prioritet.

U okviru akademije predstavljene su i aktivnosti u eksploataciji mineralnih sirovina kao neobnovljivog prirodnog resursa u savremenim uslovima, a koje zahteva strateško planiranje i upravljanje prirodnim dobrom, bolju organizaciju rudnika, dobru logistiku rudarskih radova, veću bezbednost radnika, potpunu brigu o čoveku i očuvanje životne sredine.

Organizatori akademije bili su Švedska agencija za promociju izvoza (Business Sweden), Ambasada Švedske u Beogradu, Finska mreža za promociju (Team Finland), Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Privredna komora Srbije.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs