Održana promocija studije zaštite Spomenika prirode „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“

e2ead9c1349a48396463990fe7b55a21_xlU amfiteatru Zavoda je u četvrtak 8. decembra 2016. godine održana promocija studije zaštite prirode Spomenika prirode „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“.

Direktor zavoda gospođa Biljana Panjković istakla je da je Pokrajinski zavod izradio studiju zaštite prirode Spomenika prirode „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“ i uskladio je sa Zakonom o zaštiti prirode još u septembru 2011. godine i predao je na usvajanje gradu Novom Sadu. Odbornici Skupštine grada Novog Sada su na sednici održanoj u novembru 2016. godine doneli odluku o proglašenju ovog spomenika prirode velikom većinom zato što su je podržali i opozicioni odbornici.

Studiju je prezentovala rukovodilac izrade studije gospođa Mirjana Mlađenović, samostalni stručni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ona je izjavila da zbog utvrđenih vrednosti koje poseduje „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“ spada među vrednije objekte vrtne arhitekture iz druge polovine 20. veka. Zaštita prirodnih vrednosti ovog parka datira od 1976. godine kada ga je novosadska Skupština stavila pod zaštitu kao Regionalni park pod imenom „Park Instituta za tuberkulozu i grudne bolesti u Sremskoj Kamenici“. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nakon donošenja Zakona o zaštiti prirode pristupio izradi revizije prirodnih i stvorenih vrednosti ovog zaštićenog područja i utvrdio da „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“, zbog značaja za stvaranje povoljne mikroklime, poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine, ispunjava uslove za zaštitu kao Spomenik prirode – zaštićeno područje od lokalnog značaja, treće kategorije. Ovom revizijom povećana je površina zaštićenog dobra od dosadašnjih 26ha na 35ha 30 ari i 48m2.

izvor: pzzp.rs