Održana prezentacija projekta regionalne deponije u Vinči

Srbija | Upravljanje otpadom

odrzivi-razvoj ecologic.rs

U Skupštini grada Beograda danas je predstavljen projekat regionalne deponije u Vinči.

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali izjavio je da je problem deponije u Vinči dugogodišnji problem i da grad Beograd ima u planu da sa privatnim investitorom izgradi postrojenje za reciklažu otpada i postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada. Prema njegovim rečima, vrednost ovog projekta iznosi između 250 i 300 miliona evra, a uskoro bi trebalo da se počne sa izradom potrebne dokumentacije za projekat.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić istakao je da resorno ministrarstvo u potpunosti podržava ovaj projekat jer je on od strateške važnosti za Beograd i Republiku Srbiju.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da realizacija projekta deponije u Vinči može poslužiti kao primer drugim lokalnim samoupravama.

Regionalni menadžer za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije (IFC) gospodin Tomas Lubek dodao je da je cilj ove korporacije unaprediti sistem upravljanja otpadom u Beogradu. On je istakao i da su prezentaciji projekta regionalne deponije u Vinči prisustvovali predstavnici 52 kompanije, od kojih se veliki broj nalazi u Evropi i Aziji.

Sandra Jovićević

foto: ecologic.rs