SURDULICA: Posetioci uživali u prizorima prirode na prezentaciji o proglašenju PIO „Vlasina“ (FOTO)

Foto: ZZPS

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenulo je javni uvid o nacrtu uredbe i studiji zaštite o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Vlasina”. Javna rasprava i javna prezentacija o nacrtu Uredbe i Studije zaštite o proglašenju PIO „Vlasina“ održana je 22. maja 2017. godine u skupštinskoj sali opštine Surdulica sa početkom od 12 časova.

Javni uvid o Nacrtu uredbe i Studiji zaštite o proglašenju predela izuzetnih odlika „Vlasina” održava se u trajanju od 20 dana, i to u periodu od 17. maja do 6. juna 2017. godine.

Nacrt uredbe o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Vlasina” i studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom koje je na osnovu ovlašćenja iz čl 102. i 103. Zakona o zaštiti prirode izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, Beograd, biće izloženi na javni uvid svakog radnog dana od 9 do 14 časova u prostorijama Zavoda za zaštitu prirode i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: ZZPS

Područje Predeo izuzetnih odlika „Vlasina”, koje se predlaže za zaštitu, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji najvećim delom na teritoriji opštine Surdulica a neznatnim na teritoriji opštine Crna Trava. Vlasinska visoravan predstavlja jedinstveni kompleks vodenih, močvarnih, tresavskih i šumskih staništa.

Foto: ZZPS

Centar je ekosistemskog, specijskog i genetskog diverziteta. Na osnovu prirodnih vrednosti iznetih u Studiji zaštite, a prema Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja proističe da Vlasina odgovara prirodnom dobru I kategorije, odnosno zaštićenom području izuzetnog značaja.

Foto: ZZPS

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević