Održana panel diskusija o zaštiti životne sredine na Međunarodnom sajmu ekologije i energetike

Srbija

energetika_ekologija_sajam

Juče je na Sajmu ekologije i energetike održana panel diskusija na temu „Investicije u zaštitu životne sredine“. Ovom prilikom je rečeno da Republika Srbija zaostaje za savremenim standardima iz oblasti zaštite životne sredine, a pregovori o usklađivanju zakonodavstva iz ove oblasti najavljeni su za 2015. ili početak 2016. godine.

Na panel diskusiji koju su organizovali Balkanmagazin i NIS istaknuto je da je NIS od 2009. godine do sada u zaštitu životne sredine uložio preko 115 miliona evra.

Direktor sektora za zaštitu životne sredine NIS-a gospođa Svetlana Duvnjak izjavila je da je NIS ova sredstva uložio u rekonstrukciju postrojenja kako bi proizvodila ekološke proizvode i u smanjenje emisije štetnih gasova. Ona je navela i da su rekonstruisana auto i železnička punilišta, zamenjeni gorionici na proizvodnim postrojenjima, rekonstruisani su rezervoari, potrošnja u kotlarnicama smanjena je za 50 odsto uvođenjem reverzibilnih sistema i smanjenjem vodozahvata. Gospođa Duvnjak je istakla i da NIS radi na izgradnji elektrana male snage i eksperimentalnom biogorivu.

Načelnik odeljenja za integrisane dozvole Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Nada Lukačević izjavila je da ovo ministarstvo radi na prevođenju BREF dokumenata, a objasnila je i proces za dobijanje integrisane dozvole.

Međunarodni sajam energetike i zaštite životne sredine otvorio je ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić koji je izjavio da je za oblast energetike bitno uvođenje novih tehnologija, razmena iskustava i unapređenje poslova. On je dodao da će ubrzo biti usvojen zakon koji će omogućiti investiranje u transbalkanski energetski koridor koji će biti finansiran iz sredstava „Elektromreža Srbije“ i stranih banaka. Prema njegovim rečima, izgradnja ove mreže je značajna za Srbiju zbog toga što će Srbija naplaćivati transport energije, a dodatnim količinama električne energije zemlja će dobiti energetsku bezbednost.

Inače, na Međunarodnom sajmu energetike i ekologije dodeljene su zahvalnice pojedinim učesnicima, a neki od nagrađenih su i Ministarstvo rudarstva i energetike, Privredna komora Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, „Elektrovat“, „Končar Elektroindustrija“, „Elnos BL“, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Grad Čačak, poslovno udruženje „Elektromašinogradnja“ itd.

Sandra Jovićević

foto: sajam.co.rs