Održana panel diskusija „Kako se baviti zelenom ekonomijom u Srbiji“

Foto: Miloš Ćirković

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Ivan Karić, otvorio je panel diskusiju „Kako se baviti zelenom ekonomijom u Srbiji“, koja je održana u Novom Sadu u organizaciji Udruženja novinara „Ekovest“ uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

Cilj ovog skupa bio je da se razmotre neka od pitanja koja se odnose na zelenu ekonomiju u Srbiji i na primerima dobre prakse ukaže na mogućnosti njenog razvoja i dobrobiti koju ona donosi. Takođe, jedno od otvorenih pitanja na panelu bila je i zastupljenost ove teme u medijima.

Panel diskusija realizovana je u okviru projekta „Jačaj svest – životna sredina je prva vest!“ koje je podržalo Ministarstvo na ovogodišnjem konkursu za projekte organizacija civilnog društva.

 – Značaj partnerstva nevladinog sektora u poslovima zaštite životne sredine je nesumnjiv, i zato smatramo da je potrebna veća otvorenost prema idejama i projektima organizacija civilnog društva – rekao je Ivan Karić u svom uvodnom obraćanju na panelu.

 – Novoformirano Ministarstvo izdvojilo je 20 miliona dinara za 64 projekta nevladinih organizacija i medija – istakao je on.

 – Međutim, ovo nije dovoljno, i nova ekološka administracija će nastojati da pruži veću podršku radu ekoloških nevladinih organizacija i medija, pre svega većim izdvajanjem sredstava namenjenim realizaciji uspešnih projekata. Jedna od novina u jačanju saradnje sa nevladinim sektorom biće i uvođenje dana otvorenih vrata za NVO i medije – najavio je Ivan Karić.

Na panelu, o konceptu cirkularne ekonomije i njenim mogućnostima govorili su stručnjaci u ovoj oblasti, koji su zajedno sa okupljenim novinarima učinili još jedan korak ka stavljanju pitanja zelene ekonomije u Srbiji u fokus javnosti.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević