Održana osma informativna radionica u okviru Poziva za EE u Hrvatskoj

Foto: mgipu.hr

U sredu 18. aprila 2018. godine u Ministarstvu građevinarstva i prostornog uređenja održana je osma po redu informativna radionica za predstavnike tela državne vlasti i državne uprave, jedinica lokalne ili regionalne samouprave, javnih ustanova, ustanova, verskih zajednica i zadruga, kao potencijalne prijavitelje u sklopu poziva na dostavu projektnih predloga Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Poslednji Poziv za energetsku obnovu i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora Ministarstvo je otvorilo 16. studenog 2017. godine. Na ovaj peti Poziv po redu pristiglo je 448 prijava u iznosu od gotovo 814 milina kuna što znači da je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodelu dostigao 200 odsto alokacije, pa je Poziv 5. februara 2018. godine privremeno obustavljen do 7. maja 2018. godine.

Na početku radionice stručnjaci resornog Ministarstva održali su prezentaciju o pozivu na dostavu projektnih predloga za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost održao je prezentaciju vezanu za realizacijuugovora za sufinansiranje bespovratnim sredstvima, s naglaskom na probleme u realizaciji projekata. Sektor za energetsku efikasnost u okviru Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost održao je prezentaciju vezanu za mogućnost njihove stručne podrške potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih predloga, s naglaskom na probleme prilikom sastavljanja projektnih prijava, kao i na probleme kod izrade projektantskih troškovnika u smislu poštovanja Zakona o javnoj nabavci i postupaka nabavke za osobe koje nisu obveznici istoga. Predstavnici HBOR-a održali su, takođe, prezentaciju o mogućnosti sufinansiranja sredstava vlastitog učešća prijavitelja putem finansijskog instrumenta ESIF Krediti za energetsku efikasnost.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević