Održana onlajn konferencija „Regionalizacija – jačanje ekonomije regiona“

Vesti | Srbija

Foto: Adria Media Group

U okviru RE-SET SUMMIT-a koji je počeo 16. novembra biće obuhvaćeno osam digitalnih konferencija koje će se baviti sledećim temama: ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i održiva budućnost.

Današnja onlajn konferencija pod nazivom „Regionalizacija – jačanje ekonomije regiona“  bavila se temom zatvaranja infrastrukturnog jaza i regionalno povezivanje tržišta – kako bi se jačala ekonomija regiona i poboljšala poslovna klima za kompanije iz regiona i investitore iz celog sveta.

Potrebno je stvoriti predvidivo poslovno okruženje, poboljšati saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, ojačati privatni sektor, primarno mala i srednja preduzeća, kao i podržati privredu da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje.

Sa druge strane izvozu preti da nastavi sa padom zbog recesije Evropske unije.

EU će se primarno fokusirati na sopstena tržišta i resurse. Preduslov za manje poreske namete koje nam predstoje u izvozu već krajem godine je strateška odluka kao i prelazak na zelenu ekonomiju koja bi ujedno podigla vrednosti regiona i povećala investicije. Kako privatna potrošnja čini oko 67 odsto BDP-a, fokus je prvenstveno na privatnom sektoru i to kroz privredni rast kako bi postigli rast zaposlenosti. Ubrzanjem digitalne tanformacije, kroz automatizacije procesa, razmenu podataka i komercijalizaciju proizvoda možemo doprineti razvoju atmosfere za rast inovacija i preduzetništva.

Ekonomska politika u narednom periodu se mora pridržavati puta koji podrazumeva da se rast dominantno bazira na investicijama i izvozu, rastu privatne potrošnje. Vreme je sada presudan faktor za preuzimanje prednosti za naše tržište, donošenjem strateških odluka za rast održive ekonomije.

Izvor: RE-SET SUMMIT