Održana Noć slepih miševa u Novom Sadu (FOTO)

Srbija

Foto: pzzp.rs

U petak, 25. avgusta 2017. godine u arboretumu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je održana manifestacija: Međunarodna noć slepih miševa.

Cilj manifestacije je bio popularizacija i zaštita ovih letećih sisara, upoznavanje građana sa njihovim specifičnim načinom života, kao i razbijanje predrasuda, strahova i verovanja vezanih za slepe miševe.

Manifestaciju je posetilo više stotina mališana sa svojim roditeljima. Oni su imali prilike da uživaju u mnogobrojnim radionicama koje su pripremili stručni saradnici Pokrajinskog zavoda.

Najposećenije radionice su bile: Eholokacija (lavirint od bala sena), Upleti se – raspleti se, Šta je na jelovniku?, Naslikaj i ponesi, Napravi kućicu za slepog miša, Kviz o slepim miševima, Igra memorije…

Foto: pzzp.rs

Izvanredno predavanje na temu: „Značaj i zaštita slepih miševa“ je održala dr Jadranka Delić, samostalni stručni saradnik Zavoda, a nakon toga je prikazan i dokumentarni film o slepim miševima Srbije „Leteće noćobdije“ scenariste dr Milana Paunovića i reditelja Rajka Petrovića.

Foto: pzzp.rs

Inicijativa Međunarodne noći slepih miševa je nastala u okviru Sporazuma o očuvanju slepih miševa Evrope (1991), koji je deo međunarodne Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja (poznatije kao Bonska konvencija), koja je u Srbiji stupila na snagu 1. marta 2008. godine.

Slepi miševi ili ljiljci (Chiroptera) pripadaju redu sisara koje izdvaja sposobnost aktivnog leta i eholokacije. Krila su im prekrivena kožom koja je čvrsto razapeta između dugih prstiju njihovih šaka i zglobova. Obično love noću, a odmaraju se tokom dana, viseći naglavačke u šupljem drveću, pećinama ili zgradama. Neke od vrsta slepih miševa preferiraju da žive potpuno sami, a neke u grupama od po više hiljada jedinki.

Slepi miševi su po svom ponašanju i izgledu jedna od najčudesnijih grupa živih bića na našoj planeti. Oni su jedinstvena grupa sisara koja poseduje sposobnost da aktivno leti. Slepi miševi čini skoro jednu četvrtinu ukupnog broja svih sisara na planeti. Ova visokoadaptivna grupa sisara naseljava skoro sva kopnena područja Zemlje, izuzev krajnjih severnih i južnih delova naše planete. Poznato je oko 1.100 različitih vrsta slepih miševa.

Na Evropskom kontinentu živi 52 vrste slepih miševa i sve vrste su u Evropi zaštićene. Kod nas u Srbiji je do sada otkriveno 30 vrsta slepih miševa i sve su strogo zaštićene

Foto: pzzp.rs

Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta. Odmarališta ili skrivališta slepih miševa su pećine i drugi podzemni objekti, šuplja stabla i građevine. Njihova najznačajnija boravišta su speleološki objekti kojih u Srbiji ima preko 1.000.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević