Održana međunarodna konferencija proizvodnog inženjerstva ICPE 2015

Srbija

icpe pks.rs

U sredu 18. novembra 2015. godine u prostorijama Privredne komore Srbije održan je skup povodom 50 godina postojanja i institucionalnog razvoja proizvodnog inženjerstva u Republici Srbiji „International Conference on Production Engineering – ICPE 2015“.

Potpredsednik Privredne komore Srbije gospodin Zoran Vujović otvorio je skup i ovom prilikom istakao da je veoma bitno podržati institucije koje imaju kapacitet da doprinesu obrazovanju novih generacija lidera u oblasti proizvodnih tehnologija. On je podsetio da je industrijalizacija u Srbiji započeta pre 160 godina, a da je poseban iskorak načinjen između 1960. i 1990. godine. Kako je dodao, sada je potreban novi put razvoja, revitalizacije i transformacija tehnoloških osnova industrije Srbije.

Na skupu se razgovaralo i o strateškim aspektima industrijskog i tehnološkog razvoja u Srbiji, inovativnosti u oblasti proizvodnih tehnologija i obrazovanja inženjera iz oblasti robotike, mehatronike i novih proizvodnih tehnologija, revitalizaciji prerađivačke industrije.

Neki od učesnika bili su predstavnici Akademije inženjerskih nauka Srbije, italijanske Asocijacije za mehatroniku, robotiku i industrijsku automatizaciju, predstavnici naučnih, privrednih strukovnih i inženjerskih institucija.

Organizatori skupa su Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu – Katedra za proizvodno mašinstvo, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu – Departmen za proizvodno mašinstvo i Departmen za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu – Katedra za proizvodno mašinstvo, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu – Katedra za proizvodno mašinstvo, Fakultet tehničkih nauka u Čačku – Katedra za mehatroniku, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Prištini – Katedra za proizvodno mašinstvo, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu – Katedra za proizvodno-informacione tehnologije i LOLA institut u Beogradu.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs