Održana manifestacija „U carstvu gljiva“

Vesti | Srbija

 

Foto: Institut za botaniku

Manifestacija „U carstvu gljiva“  održana je juče u Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Tokom dana priređena je izložba i održano više predavanja o gljivama, tim čudesnim i malo poznatim bićima koja su prisutna oko nas i u različitim sferama našeg života.

Kroz tajnovito „Carstvo gljiva“ posetioce su vodili mikolozi i iskusni zaljubljenici i poznavaoci pečuraka Mikološkog društva Srbije, Biološkog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog muzeja.

Razvoj mikologije u Srbiji je predstavljen brojnim naučnim radovima koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu, na predavanjima, kao i izloženim knjigama čiji su autori mikolozi ili posvećeni gljivari.

Istorijat razvoja Mikološkog društva Srbije, koje je proslavilo 25 godina postojanja, ilustrovao je veliki broj plakata izložbi održanih u proteklim godinama, a glasilo Društva, „Svet gljiva“, je podsetilo posetioce na brojne zanimljivosti i rezultate u proučavanju gljiva Srbije.

Godinama mikolozi prate prisustvo i raznovrsnost pečuraka i drugih gljiva na terenima Srbije, što je prikazivano na brojnim ranijim izložbama gljiva.

Inače, cilj ove manifestacije je da stavi akcenat na značajne jestive i otrovne vrste s ovih terena i istakne koje su to slične jestive i otrovne vrste zbog kojih se često dešavaju trovanja.

Da gljive danas zauzimaju važno mesto u prehrambenoj industriji i farmaciji dokumentovale su brojne komercijalno gajene vrste.

Plodonosna tela gljiva se danas sve više koriste kao hrana i dodaci hrani, za proizvodnju farmaceutskih i kozmetičkih preparata ali i u mnogim drugim biotehnološkim procesima.

Svet mikro gljiva je mnogo manje poznat široj javnosti a njihov značaj je ogroman. Mnoge učestvuju u različitim biotehnološkim procesima za dobijanje hleba, sireva, vina, piva i drugih proizvoda, neretko su izazivači propadanja hrane, često su uzročnici bolesti u 1.073 biljaka, životinja i čoveka, producenti toksičnih materija itd.

Manifestaciju su organizovali Mikološko društvo Srbije u saradnji sa Institutom za botaniku i Botaničkom baštom „Jevremovac“, Prirodnjačkim muzejom, Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, a podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Milisav Pajević