Održana manifestacija „Dan zelenog pojasa“

Foto: zzps.rs

U Kladovu i Donjem Milanovcu, 24. i 25. septembra 2017. godine, održana je manifestacija „Dan zelenog pojasa“, kako bi se obeležio dan kada je pokrenuta evropska inicijativa za zaštitu prirode područja koja se prostiru duž bivše „Gvozdene zavese“.

Inicijativa „Zeleni pojas Evrope“ je pokrenuta budući da je zbog višedecenijskog hladnog rata, na liniji razdvajanja Istočnog i Zapadnog bloka stvorena zelena zona u kojoj je bujala divlja priroda. Zeleni pojas je dug 12.500 km, od Barencovog mora na rusko-norveškoj granici, preko Baltičke obale, Srednje Evrope i Balkana, Jadranskog i Jonskog, pa sve do Crnog mora postao je utočište mnogobrojnim ugroženim divljim vrstama i očuvanim staništima.

Tim povodom organizovan je dvodnevni program, koji je počeo u prepodnevnim satima u nedelju 24. septembra u Kladovu biciklističkom turom do staništa retkih ptica na lokalitetu Mala vrbica. Istog dana, manifestacija je svečano otvorena susretom predstavnika opština Majdanpek i Kladovo iz Srbije i Dobrete Turn Severina iz Rumunije, nakon koga je održan skup u prostorijama Kulturnog centra Kladovo. Na skupu je predstavljena inicijativa „Zeleni pojas Evrope“ i kao prirodna dobra izdvojena kao biseri ovog pojasa: Nacionalni park „Đerdap“ u Srbiji i Nacionalni park „Iron Gate“ u Rumuniji. Događaj je bio propraćen i bogatim kulturno-umetničkim programom u okviru koga je otvorena i internacionalna izložba fotografija „Balkan Green Belt“. U radu skupa učestovovali su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, biolog Milivoje Krvavac i Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije. Događaj je nastavljen sutradan kroz tematske radionice u prostorijama JP „Nacionalni park Đerdap“ u Donjem Milanovcu.

Manifestaciju „Dan zelenog pojasa“ organizovali su Centar za kulturu Kladovo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine u saradnji sa Nemačkom fondacijom za životnu sredinu (DBU), Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) i Evropskom asocijacijom Zelenog pojasa i Fondacijom „EuroNatur“.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević