Održana konferencija „Regionalno tržište električne energije“

Srbija

hadzzibabich_energ_0112

U Beogradu je 1. decembra 2016. godine održana četvrta međunarodna konferencija „Regionalno tržište električne energije“.

Član Saveta Agencije za energetiku gospođa Ljiljana Hadžibabić izjavila je da Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu, od oko 28 teravat sati godišnje, kao i da se sve više radi na njegovom povezivanju sa tržištima u regionu i Evropi. Oko 37 odsto od ukupne finalne potrošnje je na slobodnom tržištu, a osim 10,7 teravat sati koliko je potrošeno u 2015. godini, koje su kupili kupci na slobodnom tržištu, po tržišnim uslovima se prodaju i gubici i oni su veći od 5 teravat sati, dodala je gospođa Hadžibabić.

Ona je istakla i da se očekuje da domaćinstava i mali kupci izađu na konkurentno tržiste tek kada cena dostigne ekonomsku odnosno onu na slobodnom tržištu. Navela je i da postoji veliki broj zahteva za izdavanje licence za snabdevanje i da je Agencija za energetiku izdala 59 licenci za snabdevanje i 37 za snabdevanje na veliko električnom energijom.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike gospođa Mirjana Filipović je izjavila da je zakonodavni okvir dao mogućnost da se razvije tržište električne energije i da se uskladi sa evropskim tokovima. Ona je kazala da je u toku proces resturkturiranja u velikim energetskim kompanijama, kao što su EPS i Srbijagas. Takođe je podsetila da je u februaru počela da radi srpska berza struje SEEPEX, a koju je formiralo javno preduzeće EMS sa Evropskom berzom ekektrične energije EPEX SPOT i navela da se sada dosta radi na regionalnom povezivanju.

Izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u EPS-u gospodin Dragan Vlaisavljević je rekao da bi trebalo što više energije iz obnovljivih izvora koristiti za grejanje i hlađenje. On je istakao da Evropska unija priprema novi dizajn tržišta i da će sve biti okrenuto ka razvoju obnovljivim izvorima energije. Kako je istakao, uvode se pametne mreže i to od primarne energije do krajnjeg kupca. Konvencionalna energetika je izložena velikom padu veleprodajne cene struje, pa je zato samo isplativo ulaganje u obnovljive izvore energije.

Tehnički direktor SEEPEX-a gospodin Dejan Stojčevski je dodao da se, iako još nije prošlo ni godinu dana od osnivanja te berze, sve više povećava likvidnost sa dolaskom novih članova. Naveo je da berza sada broji 11 članova, a vrlo brzo će brojati 14. On je istakao da je cilj berze spajanje tržišta struje, ali da je preduslov otvaranje tržišta.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević