Održana konferencija povodom realizacije projekta „Interpretaciono edukacioni centar Grpašćak“

Foto: mzoip.hr

U Zadru u Hrvatskoj održana je početna konferencija projekta „Interpretaciono edukacioni centar Grpašćak“ koji predstavlja ulaganje u Park prirode Telašćica s ciljem unapređenja sistema posećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korišćenja prirodne baštine.

Projekat realizuju Javna ustanova Park prirode Telašćica, opština Sali i Turistička zajednica Opštine Sali, a sufinancira ga Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrednost Projekta iznosi 25.223.715,89 kn, od čega Evropska unija sufinansira 13.153.622,55 kuna.

Projekat Interpretaciono edukacioni centar Grpašćak do sada je najveći investicioni projekat Ustanove. Završetkom projekta, 2020. godine, dobićemo konačni proizvod kojim ćemo postići da Park postane srce „zelenog turizma“ čime će se podići nivo kvaliteta sadržaja, proizvoda i usluga i korišćenjem novih zelenih tehnologija, izjavila je predstavnica parka Nikolina Baković.

Realizacijom projekta ostvariće se puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promovisanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na održivo korišćenje prirodnih resursa. Iz šire perspektive, implementacija projekta će omogućiti privredni razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivno područje za življenje, rekao je ministar Ćorić.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević