Održana konferencija povodom projekta „Banatsko sunce za sve“

Srbija | Solarna

DSCN7229

U utorak 29. marta 2016. godine u Maloj Sali Gradske uprave u Pančevu održana je početna konferencija projekta „Banatsko sunce za sve – pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“ navodi se u saopštenju Pančeva.

Zamenik gradonačelnika Pančeva gospodin Saša Levnajić izjavio je da je ovo prvi projekat grada Pančeva iz oblasti obnovljivih izvora energije ovakvih razmera. Istakao je da će u okviru projekta biti postavljeni solarni paneli za zagrevanje vode na površini od 906 metara kvadratnih, a da je vrednost projekta oko milion evra. Dodao je da se projekta finansira sredstvima iz IPA fondova, kao i da je u planu realizacija sličnih projekata u budućnosti.

Predsednik opštine Lugož iz Rumunije gospodin Francis Boldea naveo je da je kvalitet projektnog tima veoma dobar, a istakao je i značaa IPA fondova i povoljne uslove za implementaciju projekta.

Predstavnik Kancelarije za evropske integracije gospođa Ana Ilić izjavila je da je ovo izuzetan primer projekta u oblasti energetske efikasnosti. Dodala je da se očekuje da će projekat dati značajne rezultate u pogledu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i uštede energije.

Direktor JKP „Grejanje“ iz Pančeva gospođa Sandra Božić navela je da se nada da će ovaj projekat poslužiti kao primer dobre prakse za druge opštine. Kako je istakla, procenjeno je da će projekat doprineti uštedi energije od čak 49 odsto, a osim toga dobiće se i bolji kvalitet sanitarne vode i niža cena komunalnih usluga.

Projekat „Banatsko sunce za sve“ započet je u januaru 2016. godine, a realizuju ga grad Pančevo i rumunska opština Lugož. Cilj projekta je da se istraživanjem mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Pančevu i Lugožu poboljša i modernizuje sistem grejanja i smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se doprinelo zaštiti životne sredine. Očekuje se da će implementacija projekta biti završena do kraja ove godine.

Sandra Jovićević

foto: pancevo.rs