Održana konferencija posvećena povećanju EE u Hrvatskoj

2016_4_19_IMAGE-3

U utorak 19. aprila 2016. godine u Zagrebu u Hrvatskoj održana je konferencija povodom Pilot projekta energetske obnove objekata javnih ustanova koje obavljaju delatnost vaspitanja i obrazovanja, kao i o budućim programima energetske sanacije objekata.

Ministar građevinarstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske gospodin Lovro Kuščević izjavio je da su projekat energetske obnove javnih ustanova koje obavljaju delatnost vaspitanja i obrazovanja pokrenuli Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost 2015. godine. Istakao je da je iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za pomenuti projekat izdvojeno 50 miliona kuna za energetsku sanaciju objekata i 4,5 miliona kuna za izradu projektne dokumentacije. Naveo je da je na konkurs pristiglo 309 predloga, ali da je odlučeno da će biti sufinansirano samo 52 projekta.

Gospodin Kuščević je istakao da su iskorišćena sva sredstva namenjena za izradu projektne dokumentacije, ali da je ostalo neiskorišćenih 24 miliona kuna za energetsku sanaciju objekata tako da je resorno ministarstvo raspisalo novi konkurs sredinom aprila ove godine. Najavio je i da je u planu raspisivanje novih konkursa za povećanje energetske efikansosti ukupne vrednosti oko 700 miliona kuna.

U okviru konferencije doneta je odluka za povećanje energetske efikasnosti u 9 objekata, a potpisani su i ugovori za energetsku sanaciju 5 objekata.

Sandra Jovićević

foto: mgipu.hr