Održana konferencija posvećena klimatskim promenama

Srbija | Klimatske promene

13-09-2016-kp_022_naslovna

U prostorijama Privredne komore Srbije danas je održana konferencija „Borba protiv klimatskih promena: spremnost Srbije“.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Davenport izjavio je da je Srbija važan partner Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena, a najavio je i novi projekat „Strategija za klimatske promene sa akcionim planom”, koji sa milion evra iz fonda IPA finansira Evropska unija sa ciljem da se srpska privreda usmeri ka održivijem razvoju. On je je naglasio da su Srbiji na raspolaganju dodatna sredstva iz IPA fondova i najavio predstavljanje u Valjevu, u sklopu Nedelje klimatske diplomatije EU, novog paketa pomoći EU usmerenog na smanjenje posledica prirodnih katastrofa.

Potpredsednik Privredne komore Srbije gospodin Miroslav Miletić istakao je da buduće aktivnosti privrede Srbije i društva treba da budu usmerene na ubrzano usvajanje inovativnih tehnologija i razvoj istraživanja, edukaciji i boljoj informisanosti stanovništva, povećanoj sigurnosti u snabdevanju energijom i manjoj ranjivost elektrosistema na spoljašne poremećaje, kao i regionalnoj saradnji u energetskoj efikasnosti.

Ministar energetike i rudarstva gospodin Aleksandar Antić je dodao da će ministarstvo doprineti u borbi protiv klimatskih promena aktivnostima za smanjenje emisije štetnih gasova iz proizvodnih kapaciteta, za veću proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i poboljšanje energetske efikasnosti. On je podsetio da je u proteklih nekoliko godina uloženo više od 200 miliona evra u smanjenje emisije štetnih gasova.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je Srbija spremna da prihvati međunarodne obaveze u borbi protiv klimatskih promena i da ima pripremljene planove za tu vrlo komplikovanu oblast.

Ambasadorska Francuske u Srbiji njena ekselencija gospođa Kristin Moro je ukazala da su nedavno dva najveća svetska emitera štetnih gasova, SAD i Kina, ratifikovale sporazum iz Pariza. Angažovanje Kine i SAD je suštinsko, ali nije dovoljno kako bi sporazum stupio na snagu, navela je ambasadorka. istakla je da očekuje da će proces ratifikacije brzo biti pokrenut u Srbiji.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević