Održana konferencija o ZŽS „Arhus ogledalo“

Srbija

18-11-2016-konferencija_239x0

U petak 18. novembra 2016. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije održana nacionalna konferencija „Arhus ogledalo“ posvećena životnoj sredini.

Cilj konferencije bio je okupljanje i podsticanje konstruktivnog dijaloga između relevantnih činilaca u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine gospodin Branislav Blažić istakao je da je zaštita životne sredine jedna od kompleksnijih, ali veoma važnih oblasti za Srbiju. Naglasio je da Odbor za zaštitu životne sredine organizovanjem niza javnih slušanja ima za cilj da kroz temeljno definisanje problema iz ove oblasti, stvori uslove za donošenje zakonskih rešenja kojima će se dalje sistemski uređivati ova oblast i razvijati država i društvo.

Predsednik Misije OEBS-a gospođa Tatjana Đurković ukazala je na to da je do sada Srbija postigla visok stepen usklađenosti sa pravnim propisima Evropske unije, pre svega kroz transparentnost informacija iz ove oblasti, aktivno funkcionisanje instituta „Zelena stolica“ i rad pet „Arhus centara“ u Srbiji. Dodala je da su „Arhus centri“ spona između državnih institucija i civilnog sektora i da se kroz njih konkretno primenjuju sva tri stuba Arhuske konvencije. Na kraju je istakla da će nastavak ovakve saradnje omogućiti ostvarivanje još boljih rezultata u ovoj oblasti.

Nakon uvodnih izlaganja, otvorene su tri panel diskusije o dostupnosti informacija, učešću u procesima donošenja odluka i pravne zaštite, kao i mogućnosti za bolju primenu Arhuske konvencije, na kojima su učesnici dali doprinos definisanju preporuka i zaključaka za dalje unapređenje zaštite životne sredine u Republici Srbiji.

izvor: parlament.gov.rs

Sandra Jovićević