Održana konferencija o zaštiti životne sredine

konf yys eko minpolj gov rs

U ponedeljak 23. marta 2015. godine održana je konferencija „Životna sredina: Izazov i prilika za razvoj Srbije“.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je cilj ove konferencije da predstavi dosadašnje rezultate iz oblasti zaštite životne sredine, . Ona je istakla da u Republici Srbiji postoji samo nekoliko regionalnih deponija za upravljanje otpadom, kao i da upravljanje vodama predstavlja kompleksno pitanje za dostizanje ciljeva u oblasti zaštite životne sredine.

Gospođa Stana Božović je dodala da se u Republici Srbiji prerađuje samo oko 5 odsto otpadnih voda, dok je cilj da se 100 odsto otpadnih voda prerađuje. Istakla je i da bi upravljanje industrijskim otpadom tako da se tretira i deponuje u Srbiji donelo uštedu od 12 miliona evra godišnje.

Ona je dodala da su troškovi upravljanja otpadnim vodama veći 7 puta u odnosu na troškove upravljanjem otpada, a istakla je i da je neophodno formiranje Zelenog fonda.

Konferenciju „Životna sredina: Izazov i prilika za razvoj“ organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Regionalnim centrom za životnu sredinu centralne i istočne Evrope.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs