Održana konferencija o prekograničnom ulaganju u energetski sektor

Region

mid_58467f6c02693

Konferencija „Plan ulaganja za Evropu: mogućnosti za prekogranično ulaganje u energetski sektor“ održana je 5. decembra 2016. godine u Zagrebu u Hrvatskoj.

Predstavnik Evropske komisije gospodin Branko Baričević izjavio je da je za postizanje ciljeva Evropske unije potrebna temeljna transformacija energetskog sistema u Evropi, pametna rešenja i pametne investicije koje podstiču inovacije.

Poverenik Evropske komisije za međunarodnu saradnju i razvoj gospodin Neven Mimica u svom je izlaganju predstavio nove odredbe kojima bi se produžilo trajanje Evropskog fonda za strateška ulaganja do 2020. godine i uvele tehničke promene Evropskog savetodavnog centra za ulaganja. Kako je dodao, očekuje se da, uz produženje, Evropski fond za strateška ulaganja (EFSU) generiše oko 500 milijardi evra.

Predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine i energetike Hrvatske gospodin Ante Čikotić izjavio je da Hrvatska u potpunosti podržava Plan ulaganja za Evropu kao jedan od elemenata kojima se nastoji poboljšanje ekonomske situacije u Evropskoj uniji.

U okviru konferencije održane su i panel diskusije „Ulaganje u energetiku s potporom Evropskog fonda za strateška ulaganja“ i „Prekogranični projekti u energetici: Slovenija-Hrvatska“.

Konferenciju su organizovala predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj i Sloveniji.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević