Održana konferencija o klimatskim promenama u Sarajevu

Region | Klimatske promene

golic rtrs.tv

U ponedeljak 23. novembra 2015. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini održana je konferencija „Put BiH ka COP 21“.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da se Bosna i Hercegovina od 2000. godine do danas suočila sa nekoliko ekstremnih klimatskih epizoda. Kako je istakla, suše 2000. godine, 2003. godine, 2007. godine i 2012. godine izazvale su štetu veću od 3 milijarde evra, dok su poplave 2014. godine izazvale štetu od oko 2 milijarde evra. Ona je dodala da je posebna pažnja posvećena ovoj oblasti u izradi Trećeg izveštaja BiH prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime. Gospođa Golić istakla je da su očekivanja od predstojeće konferencije o klimatskim promenama u Parizu COP 21 usmerena na usvajanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg dokumenta koji bi trebalo da stupi na snagu 2020. godine.

Direktor Sektora za energiju i okolinu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH gospodin Senad Oprašić dodao je da konferencija o klimatskim promenama u Parizu mora naglasiti obavezu velikih zemalja da pomognu malim, nerazvijenim zemljama u oblasti klimatskih promena.

Ambasador SAD u BiH gospođa Morin Kormak istakla je da je jedan od ciljeva Ambasade SAD da pomogne BiH da ispuni ciljeve u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Ambasador Francuske u BiH gospođa Kler Bodoni izjavila je da će se na konferenciji u Parizu najvažnije tačke odnositi na sporazum koji bi trebalo da bude postignut i koji bi morao da bude obavezujući za sve zemlje, zatim na nacionalni doprinos zemalja članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime da smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte, plan rešenja i finansiranje ekonomske tranzicije.

Konferenciju „Put BiH ka COP21“ organizuju Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Američkim univerzitetom u BiH i Ujedinjenim nacijama u BiH.

Sandra Jovićević

foto: rtrs.tv